Planinarska kuća Jezerce

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Dolina Jezerce na Prenju

Planinarska kuća Jezerce nalazi se na planini Prenj, između vrhova Taraša, Osobca i Otiša u krševitom predjelu alpskog karaktera (1.742 m).[1] U proceduri je priprema za proglašenje područja Prenj (uključujuci Bjelašnicu, Visočicu i Čvrsnicu) nacionalnim parkom.

Kuća je pogodno ishodište za uspone na okolne vrhove:

  • Zelena glava 2103  m i Otiš 2097  m (1,5 h, markiranom stazom jugozapadno od kuće)
  • Osobac  m (2 h, djelimično markiranom stazom južno od kuće)
  • Velika Motika 1832  m, 1 h 15 min, Kruna 1914  m, 1,5 h, Velika Kapa 2004  m, (2 h, djelimično markiranom stazom sjeverno od kuće)
  • Taraš 1742  m ( 30 min. markiranom stazom sjeverno od kuće).[2]

Austro-Ugarska monarhija izgradila je na području Jezerca kuću "Katharinen Hütte". Kuća nije dočekala kraj I svjetskog rata. Planinarsko društvo Prijatelj prirode iz Sarajeva u istoj dolini, 1933. godine izgradilo je manji objekat koji je, uz određena dograđivanja 1950-tih,[3] služio planinarima sve do posljednjeg rata kada je kuća zapaljena.

Godine 2005. neformalna grupa zaljubljenika u Prenj i Jezerce, počeli su izgradnju nove kuća Jezerce. Financijska sredstva su obezbjeđena donacijama firmi i mnogobrojnih pojedinaca. Do 2018. prikupljeno je 50.941,60 KM. Drugi dio donacije bio je u materijalu. Kuću su dobrovoljnim radom gradile stotine planinara iz cijelog regiona na organizovanim akcijama. Većina građevinskog materijala je prenesena na leđima i u rukama uskom planinarskom stazom sa Crnog polja.[1] U subotu, 09.07.2016. godine zvanično je otvorena planinarske kuće Jezerce na Prenju. Udruženje građana "Zone-2000" je vlasnik. Poznati snimatelj Dino Kasalo snimio je 2009. godine za BHT1 film Siva masa koji govori o izgradnji kuće i ljudima koji su je gradili.

Izgrađena je od kamena i drveta, obložena izolacijom i limom. Vanjske dimenzije kuće su 6,5 x 6,5 metara. Sastoji se iz dvije etaže: prizemlja sa dnevnim boravkom i drvarnicom i potkrovlja u kome je spavaonica. Kapacitet kuće je 20 osoba. U dnevnom boravku je peć na drva, a u blizini kuće izvor sa pitkom vodom.[4]

Pristup[uredi | uredi kod]

Kuća se ne zaključava, ali su posjetioci dužni brinuti o njoj. Do Jezerca vodi nekoliko staza iz različitih pravaca. Najbliži pristup je asfaltnim putem iz Konjica, dolinom rijeke Bijele do istoimenog naselja i strmim usponom do prevoja Skok. Zimi je put opasan zbog mogućnosti obrušavanja lavina. Uspon traje 5 sati.

Sa Rujišta (1050  m), sjeverno od Mostara, ide se stazom koja je visokogorske hercegovačke transverzale (VHT) za planinarski dom Bijele vode, udaljenog 6,6 km i oko 2 sata hoda. Markirana staza dalje vodi i račva se najprije za Kontejner i Zelenu glavu, a zatim za Zelenu glavu i Jezerce (KT 9). Staza prolazi dijelom koji je devastiran lavinom i prelazi Prevorac 1.673  m kao najvišu tačku na trasi.[5]

Zapadno od Jezerceta, na oko 1,5 h hoda nalazi se planinarska kuća Vrutak.

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Šefko Hadžialić: Planinarske kuće i domovi u Bosni i Hercegovini, Sarajevo, 1984[6]
  • Mehmed Šehić: Transferzalni vodič po Planinama Bosne i Hercegovine, Sarajevo, 1975[7]
  • PD Bjelašnica: Planinarske kuće i domovi u Bosni i Hercegovini, Sarajevo, 1955

Reference[uredi | uredi kod]