Nova BH

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Pink BH)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Nova BH
Tiptelevizijska mreža
Država Bosna i Hercegovina
Dostupnostnacionalna (zemaljski, putem kablovske i IPTV)
VlasnikJunajted grupa
Početak
emitovanja
9. oktobar 2018.
Vebsajtwww.novabh.tv

Nova BH je komercijalna televizijska stanica u Bosni i Hercegovini sa nacionalnom pokrivenošću, koja je emitovanje počela 9. oktobra 2018. Od 2003. do 2018. godine emitovala se pod imenom Pink BH. Nastala je udruživanjem niza komercijalnih i lokalnih televizija iz Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine: TV Kometa Sarajevo, Nezavisna TV Banja Luka, TV Step Bijeljina, TV Patrija Doboj i TV GLS Srbac u jednu televiziju, koja je od osnivanja bila deo srpske Pink Medija Grupe Željka Mitrovića.[1] Pod trenutnim imenom emituje program od 9. oktobra 2018. godine.

Za vrlo kratko vreme uspela je osvojiti gledaoce širom Bosne i Hercegovine, kratkim formama emisija koje su postale trgovačke oznake ove televizijske kuće, ali i velikim televizijskim projektima kao što su jutarnji program Balkan Net i Udri muški ili zabavni šou Pile i Maca Show itd. izvanrednim stranim serijskim programom i domaćim serijama.

Promena vlasničke strukture[uredi | uredi kod]

Nakon više od 15 godina postojanja televizije Pink BH, 24. aprila 2018. tadašnji vlasnik Željko Mitrović je potvrdio da se vode pregovori o prodaji Pink BH.[2] 5. juna 2018. Željko Mitrović i Pink medija grupa su potvrdili medijima da će se razvoj grupe usredsrediti na poslovanje u Srbiji i Evropi, kao i da je Pink BH prodat Junajted grupi. Usled promene vlasničke strukture, usledio je "rebranding" televizija, koji podrazumeva i promenu imena u Nova BH, koja je stupila na snagu 9. oktobra 2018. godine, te je tako Bosna i Hercegovina dobila novu nacionalnu televiziju.[3]

Poznata mlada imena TV-novinarstva Bosne i Hercegovine učestvovala su i danas učestvuju u radu Pink BH i Nove BH, a među najpoznatijim izdvajaju se Aleksandar Hršum, Almir Čehajić Batko, Dragan Marinković, Rabija Gatarić, Tanja Đurović, Naida Imamović, Aida Alilović, Sabahudin Topalbećirević, Vlado Marić, Nadja Dorić, Adis Hadžić, Kemal Ahmetović, Milica Kokotović, Aldin Lagumdžija, Armina Čengić, Denis Huseinbegović, Hidajeta Grabovica, Amina Hodžić, Mensud Zorlak, Ajdin Kulenović, Marina Roić, Emira Kadrović, Selma Topčić i Tomas Žabo.

Program[uredi | uredi kod]

Nova BH emituje svoj program proizveden u Sarajevu, koji se emitovao i za vrijeme postojanja televizije Pink BH, kao što su Zabranjeni forum, Danas kod nas, Info top, Na kraju sedmice i druge. Osim ovih, Nova BH emituje programske sadržaje hrvatske Nove TV, poput serije Na granici, šou-a Supertalent, te rijaliti program Farma, ali i emisije proizvedene u okviru srpske Grand produkcije, Zvezde Granda, Nikad nije kasno, Praktična žena, Nedeljno popodne kod Lee Kiš i mnoge druge. Dajrekt medija otkupila je prava na emitovanje fudbalskih utakmica nacionalnih timova Bosne i Hercegovine i Crne Gore na svojim televizijama Nova BH, odnosno Nova M u naredne četiri godine. Tako će Nova BH prenositi sve utakmice reprezentacije BiH u okviru Lige nacija, potom kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2020., ali i kvalifikacije BiH za Svetsko prvenstvo 2022. u Kataru. Neizostavan deo programa Nove BH biće i Liga šampiona u ciklusu 2018-2021.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]