Personalizirani proporcionalni sistem

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Glasački listić za parlamentarne izbore u Njemačkoj 2005. godine; opcija za pojedinačne kandidate na lijevoj, a za kandidatske liste na desnoj strani.

Personalizirani proporcionalni sistem ili miješani proporcionalni sistem je naziv za oblik proporcionalnog izbornog sistema koji nastoji pomiriti nastojanje za proporcionalnom reprezentacijom različitih kandidatskih lista u predstavničkom tijelu (tj. da udjel izabranih članova neke liste u njemu odgovara njihovom udjelu u ukupnoj sumi palih glasova) sa nastojanjem da izabrani članovi kao pojedinačne ličnosti predstavljaju pojedinačne izborne jedinice kao u većinskom sistemu. To se postiže tako da se biračima daje opcija da na izborima daju glas pojedinačnom kandidatu u pojedinačnoj izbornoj jedinici i/li glas za kandidatsku listu. Pojedinačni kandidat koji osvoji najveći ili odgovarajući broj glasova u pojedinačnoj jedinici se smatra neposredno izabranim; glasovi za kandidatske liste, odnosno za pojedinačne kandidate iz drugih stranaka se priključuju glasovima za druge kandidatske liste i na osnovu njih se kandidati biraju po "čistoj" proporcionalnoj metodi.

Personalizirani proporcionalni sistem je prvi put uveden u Njemačkoj na izborima za Bundestag. Godine 1993. je na referendumu uveden za parlament Novog Zelanda, a 1997. za parlamente Škotske, Walesa i Londonsku skupštinu. Isti sistem koriste i Venezuela i Bolivija.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]