Paul Raud

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Paul Raud
realizam · impresionizam
Biografske informacije
Rođenje22. listopada 1865.
Estonija Kirikuküla, Estonija
(tada  Rusko Carstvo)
Smrt22. studenog 1930.
Estonija Tallinn, Estonija
RodbinaKristjan Raud (brat blizanac)
Profesionalne informacije
ObrazovanjeUmjetnička akademija u Düsseldorfu
Zanimanjeslikar, učitelj
Opus
Poljeslikarstvo
SuradniciKristjan Raud, Ilja Rjepin
Influencija

Paul Raud (Kirikuküla, 22. listopada 1865.Tallinn, 22. studenog 1930.), estonski slikar. Paul Raud je manje poznati brat blizanac Kristjana Rauda, jednog od najznačajnijih estonskih slikara. Njegova djela stilski pripadaju realizmu i impresionizmu. Paul Raud je studirao slikarstvo na Umjetničkoj akademiji u Düsseldorfu, pod utjecajem Eduarda von Gebhardta, te je povezivan s Düsseldorfskom školom.

Kada se vratio u Estoniju, neko je vrijeme gotovo isključivo radio portrete po narudžbi prije nego je 1896. godine s bratom i Amandusom Adamsonom otpurovao na otoke Muhu i Pakri. Njegova djela iz ovog perioda uspoređivana su s onima Maxa Liebermanna. Godine 1899. vratio se u Njemačku, gdje je počeo slikati pod utjecajem impresionizma. Ovo je iskustvo, u kombinaciji s onim stečenim tokom rada s Iljom Rjepinom, utjecalo na njegov kasniji stil.

U kasnijoj životnoj fazi, a posebice tijekom i nakon Prvog svjetskog rata, radio je kao nastavnik i učitelj slikanja u Estoniji. Umro je u Tallinnu 1930. godine.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]