Pacifikacija Kube

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Pacifikacija Kube
Provisional Government of Cuba
Vojna okupacija Sjedinjenih Država
  
1906. – 1909.   
Zastava Grb
Zastava Grb
Lokacija Pacifikacije Kube
Lokacija Pacifikacije Kube
Glavni grad Havana
Jezik/ci španjolski, engleski
Vlada Vojna okupacija
Privremeni upravitelj
 - 1906. William H. Taft
 - 1906. – 1909. Charles E. Magoon
Historija Moderno doba
 - Vojna okupacija rujan 1906.
 - Povlačenje trupa veljača 1909.
Danas dio  Kuba

Pacifikacija Kube, znana i kao Druga okupacija Kube, bila je velika američka vojna operacija koja je formalno započela u rujnu 1906. godine, a smatra se dijelom Banana ratova. Nakon što je režim Tomása Estrade Palme bio pred kolapsom, ovaj je zatražio pomoć Sjedinjenih Država, koje su bile spremne intervenirati kako bi zaštitile svoje interese.

Predsjednik Theodore Roosevelt, zaprimivši Palminu molbu, šalje svogtajnika za rat, Williama Howarda Tafta, i zamjenika državnog tajnika, Roberta Bacona, na Kubu kako bi dogovorili diplomatsko rješenje. Međutim, Taft se na Kubi pozvao na odredbe Kubansko-američkog sporazuma iz 1903. te je uspostavio privremenu vladu na čijem je čelu kratko bio on, a nakon njega Charles Edward Magoon. Amerikanci su intervenirali na Kubi s ciljem sprječavanja građanskih nemira i održavanja slobodnih izbora, ali primarno kako bi zaštitili vlastite ekonomske interese na Kubi.

Nakon gotovo četiri godine okupacije, američke trupe su konačno napustile Kubu nakon procjene da je izbor Joséa Miguela Gómeza za predsjednika znak dovoljne političke stabilnosti. Povlačenje trupa zaključeno je u veljači 1909. godine.

Satirična ilustracija časopisa Puck iz 1909. godine koja prikazuje predsjednika Theodorea Roosevelta kako predaje svoju politiku Williamu Howardu Taftu. Lijevo se nalazi William Loeb, Jr., koji drži Rooseveltovu "Veliku palicu".