Opština Babušnica

Izvor: Wikipedia
100px
Opšte informacije
Geografski položaj
43°03' sever
22°25' istok
Nadmorska vis. 485 m
Površina 529km² ukupno
poljoprivredna teritorija:
30.000 ha
od toga
50% oranice
46% livade
4% višegodišnjni zasadi
šume
20.000 ha
Stanovništvo 15.734
žene 7813
muškarci 7921
Etnička struktura stanovništva
Srbi 14141
Bugari 1017
Romi 128
Jugosloveni 56
Makedonci 5
Crnogorci 2
Albanci 1
Bošnjaci 1
Vlasi 1
Muslimani 1
Nemci 1
Rusi 1
Hrvati 1
neizjašnjeni 256
nepoznato 113
Poštanski broj 18330
Pozivni tel. broj +381(0)10
Skraćenice
Lokalna politika
Predsednik opštine Saša Stamenković
Odbornici opštine Babušnica
SNS 8
SPS 7
DS 5
ZZB 5
URS 4
NS 4
DSS 2
JS 2
Poginuli u ratovima
I Balkanski rat 250
I Svetski rat 468
Solunski front 322
II Svetski rat 820
Zadnji ratovi 3

Opština Babušnica je deo Pirotskog okruga. Okružena je pirotskom i belopalanaškom opštinom sa severa, bugarskom granicom sa istoka, vlasotinačkom i crnotravskom opštinom sa juga i gadžihanskom opštinom sa zapada.

Sedište opštine je Babušnica, a čini je još 52 sela: Aleksandrovac, Berduj, Berin Izvor, Bratisevac, Brestov Dol, Bogdanovac, Vava, Valnis, Vuci Del, Veliko Bonjince, Vojnici, Vrelo, Gornje Krnjino, Gornji Striževac, Gorčince, Grnčar, Donje Krnjino, Donji Striževac, Dol, Draginac, Dučevac, Zavidince, Zvonce, Izvor, Jasenov Del, Kaluđerevo, Kambelevac, Kijevac, Leskovica, Linovo, Ljuberađa, Malo Bonjince, Masurovac, Mezgraja, Modra Stena, Nasuskovica, Ostatovica, Preseka, Provaljenik, Radinjince, Radoševac, Radosin, Rakita, Rakov Dol, Raljin, Resnik, Stol, Strelac, Studena, Suracevo, Crvena Jabuka, Strbovac.

Geografija[uredi - уреди]

Babušnica se nalazi na magistralnom putu M-9 od Leskovca ka Pirota koji povezuje autoput E-75 (ka jugu Evrope) i autoput E-80 (ka istoku Evrope). Udaljena je 65 km jugoistočno od Niša, 25 km jugozapadno od Pirota i 55 km severoistočno od Leskovca.
Datoteka:Babusnica-okolina3.png
Babušnica u okruženju

Opština[uredi - уреди]

Babušnička opština je smeštena u dolini reke Lužnice i na obroncima okolnih planina. Reka Lužnica gradi Lužničku kotlinu koja ima nadmorsku visinu između 470 i 520 metara. Babušnica se nalazi na 485 metara nadmorske visine. Lužničku kotlinu okružuje Suva planina na zapadu, planina Ruj na jugu i Vlaška planina na severoistoku. Suva planina počinje od sela Ljuberađa i proteže se ka severozapadu, a najviši vrh u Babušničkoj opstini je 1535 metara (dalje ka severozapadu je Trem, 1810 metara). Južno od sela Ljuberađa počinje gromadna planina Ruj sa najvišim vrhom 1706 metara. Ova planina se produžuje ka jugu u Vlasinsku planu, Čemernik, Besnu kobilu i dalje kroz Makedoniju. Veoma upadljiv vrh istočno od Babušnice je Stolski kamen sa nadmorskom visinom od 1239 metara. On je obronak Vlaške planine čiji je najviši vrh 1442 metara.
Datoteka:Pogled iz hotela Mir u Zvonackoj banji.jpg
Pogled na okolinu Zvonačke banje

Recica Lužnica[uredi - уреди]

Recica Lužnica izvire na severu opštine blizu sela Radoševac. Neposredno pre sela Ljuberađa postaje znatno veća zbog nekoliko vrela i izvora koja se nalaze na vrlo malom prostoru. Ranije se na tom mestu reka uvećavala nekoliko puta, ali je sada najveći deo tih vrela i izvora iskorišćen za niški vodovod. Poznata osobina Suve planine je da na samoj planini skoro da nema izvora, tako da voda izvire u obliku vrela na njenim obroncima. Međutim, Ruj nije takva planina, tako da sa te strane dolazi reka Murgovica, sastavljena od mnogobrojnih planinskih potoka. U Ljuberađi se ova reka spaja sa Lužnicom, dalje teče pod imenom Lužnica do sela Svođe koje pripada Vlasotinačkoj opštini i tu se spaja sa rekom Vlasinom. Manji deo opštine zahvataju reke Jerma i Tegošnica.
Datoteka:Bazen u Zvonackoj banji.jpg
Zvonačka banja, bazen

Klima[uredi - уреди]

Babušnica ima nešto hladniju klimu nego što bi se to očekivalo za njenu geografsku širinu i dužinu zbog nešto veće nadmorske visine, kao i zbog efekta temperaturne inverzije koji je karakteristika lužničke kotline, odnosno hladan vazduh pada noću na dno kotline tako da su noći prilično hladne (to je naročito upadljivo leti).

Turizam[uredi - уреди]

Najznačajniji turistički centar u opštini Babušnica je Zvonačka banja. Nalazi se na 28 km istočno od Babušnice. Otprilike isto toliko ima i od Pirota, odnosno 14 km putem ka Dimitrovgradu (to je put Niš – Sofija), a zatim još 14 km dolinom reke Jerme. Ova banja nalazi se na 680 metara nadmorske visine na izuzetno atraktivnoj planinskoj lokaciji, a pre svega poznata je po svom blagotvornom uticaju na nervni sistem čoveka.

Trenutno se gradi malo veštačko jezero na Raljinskoj rečici koja je pritoka Murgovice. Planira se da jezero bude dugačko oko 200 metara i široko oko 40 metara. Brana je postavljena neposredno iznad niza vodopada na Raljinskoj rečici koji su poznati pod imenom skokovi. Jezero će biti oko 500 metara udaljeno od sela Raljin koje se nalazi na putu od Babušnice ka Zvonačkoj banji.

Datoteka:Hotel u Z. banji.jpg
Zvonačka banja, Hotel Mir

Privreda:[uredi - уреди]

 • Tigar Tyres
 • Lisca
 • D Company
 • Patex Design
 • DMD Fiore

Sport, lov i ribolov:[uredi - уреди]

 • Fudbalski klub “Lužnica”
 • Karate klub “Tigar”
 • Stonoteniski klub "Lužnica"
 • Šahovski klub “Lužnica”
 • Opštinska organizacija ribolovaca “Mladi ribar”
 • Lovačko društvo “Zec”
 • Teniski klub “Babušnica”
 • Teniski klub "Ruj"
 • Košarkaski klub “Babušnica”
 • Moto klub “Babušnica”
 • Biciklisticki klub
 • Odbojkaški klub

Mediji[uredi - уреди]

 • Radio Babušnica 96,5 FM

Eksterni linkovi[uredi - уреди]