Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Nezavisno društvo novinara Vojvodina (NDNV)
Datum osnivanja17. januara 1990.
SedišteNovi Sad Vojvodina
Područje
bavljenja
Srbija Srbija
Značajni/e
predstavnici/e
Slađana Gluščević
Websitewww.ndnv.org

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) je neprofitna organizacija osnovana i registrovana 17. januara 1990. godine u Novom Sadu, sa misijom postizanja, negovanja i razvijanje slobodnog, objektivnog i profesionalnog novinarstva, zalaganje za zaštitu prava i interesa novinara, kao i zalaganje za vrednosti građanskog društva.

Istorija[uredi | uredi kod]

Na inicijativu grupe uglednih vojvođanskih novinara, Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) osnovano je 17. januara 1990. godine u Novom Sadu, kao prva organizacija te vrste na području SFRJ. Osnivačka skupština je održana u Velikoj sali Srpskog narodnog pozorišta, koja je za tu priliku zakupljena sredstvima prikupljenim među novinarima-osnivačima. Novoformiranoj organizaciji pristupilo je 270 novinara iz gotovo svih vojvođanskih medija. Osnovni ciljevi udruživanja bili su zalaganje za slobodu štampe, za otklanjanje političkih uticaja, čiji je cilj političko-propagandna instrumentalizacija medija, dakle – zalaganje za profesionalno, objektivno i kvalitetno informisanje. Osim toga, NDNV se borio za zaštitu prava i slobode svih onih koji su bili izloženi represiji, kao i za unapređenje materijalnog i socijalnog statusa novinara.

U periodu koji je usledio, periodu raspada SFR Jugoslavije, uz gromoglasno medijsko ratno huškanje, NDNV je ukazivao na medijsku varvarizaciju. Upravo zbog toga, NDNV je od osnivanja pa do 2000. godine, od strane glasnogovornika Miloševićevog režima, bio proglašavan "produženom rukom stranih sila".

Pošto putem zvaničnih medija, potpuno ogoljenih u lažima i mržnji, do građana nisu pristizale istinite informacije, članovi NDNV su svakodnevno iz prostorija NDNV-a u Zmaj Jovinoj ulici u Novom Sadu, Novosađanima uz pomoć razglasa, čitali vesti koje nisu smele biti objavljivane u medijima. Akcija se zvala Prozor[1]. Često se dešavalo da se ispod prozora NDNV-a okupi i po nekoliko hiljada građana. Bio je to istovremeno i kolektivni protest protiv rata i neistinitog informisanja.

Godine 1992. NDNV je počelo da izdaje Vojvođanski građanski list Nezavisni, koji je tokom celokupnog svog izlaženja (prestao da izlazi 2002. godine) imao izrazito građansku, antinacionalističku i antiratnu orijentaciju. Nažalost, zbog nedostatka materijalnih sredstava, “Nezavisni” je ugašen.

Posle političkih promena 2000. godine, rad NDNV-a se lagano dezintenzivirao. Bilo je i onih koji su smatrali da postojanje ovakvog udruženja nije više ni potrebno. Međutim, to nije mislila grupa većinom mladih novinara koja je inicirala revitalizaciju NDNV-a. Oni su smatrali da postoji itekakva potreba za profesionalnom organizacijom ovog tipa, jer u našim medijima još uvek dominiraju senzacionalizam, nacionalizam, ksenofobija, propaganda, pa i ordinarna nespismenost. Takođe, i dalje se novinari nalaze na meti moćnika, a napadi na novinare uglavnom ostaju bez sankcija.

Na inicijativu nekolicine članova NDNV-a pokrenuta je akcija revitalizacije Društva. Izborna skupština je održana 29. maja 2004. godine. NDNV je od tada do danas uspeo da povrati ugled pa sada ponovo predstavlja relevantno novinarsko udruženje sa preko 600 članova. NDNV je i jedan od pokretača koalicije nevladinih organizacija Građanska Vojvodina.

Aktivnosti[uredi | uredi kod]

NDNV nudi široki spektar usluga namenjen svome članstvu, medijskoj zajednici, NVO-ima, kao i građanima uopšteno: edukativne usluge (treninzi, radionice, seminari),  pravna pomoć, istraživanja/analize, izdavaštvo, kampanje za zaštitu novinara, iznajmljivanje prostora i opreme, posebne subvencije za članstvo. Ove usluge se nude u Novom Sadu ali i širom Srbije, i u regionu. NDNV, takođe, pruža besplatnu pravnu pomoć za novinare iz Vojvodine – pokrivene su oblasti radnog prava, žalbe za Evropski sud za ljudska prava, problema incidenata, zastupanje i  savetovanje.

Predsednici[uredi | uredi kod]

# slika ime
(rođen-umro)
u uredu napomena
1 Miodrag Mile Isakov
(r. 1950.)
1990 1998 -
2 Dimitrije Boarov
(r. 1946.)
1998 2000 -
3 Petar Petrović
(1949-2021)
2000 2004 -
4 Dinko Gruhonjić
(r. 1970.)
2004 2014 -
5 Nedim Sejdinović
(r. 1972.)
2014 2019 -
6 Norbert Šinković
(r. 1985.)
2019 2022 -
7 Slađana Gluščević
2022 Trenutno -

Poznati članovi[uredi | uredi kod]

Izdavaštvo[uredi | uredi kod]

Izdavanje publikacija je važna aktivnost NDNV-a. Do sada je NDNV izdao sledeće publikacije:

  • Prozor (monografija o delovanju NDNV-a tokom devedesetih), 
  • Vojvođanski mediji – politički kompromis ili profesionalno izveštavanje (knjiga istraživanja),
  • Mediji i decentralizacija (edukativno-promotivni dvd), 
  • Lokalne samouprave u Vojvodini nakon izbora 2012. godine (analiza novinarskog istrazivanja o radu lokalnih samouprava), 
  • Evropa u Vojvodini (pregled, analiza i predstavljanje realizovanih projekata lokalnih samouprava na teritoriji AP Vojvodine finansiranih od strane EU u periodu 2007-2013), 
  • Bela knjiga konkursnog sufinansiranja javnog interesa u sferi javnog informisanja (rezultati jednogodišnjeg monitoringa od strane Koalicije novinarskih i medijskih udruženja),
  •  Manjinski i višejezični mediji u kontekstu sprovođenja medijskih zakona (analiza efekata sprovođenja seta medijskih zakona, usvojenih u avgustu 2014), 
  • Mediji civilnog društva – uputstvo za upotrebu" (vodič za medije civilnog društva).

Delovanje[uredi | uredi kod]

NDNV uređuje i informativni internet sajt Autonomija info kao što i vodi istaživački centar Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE). Od 2010. godine NDNV je u svojim prostorijama otvorio i savremeni Medija centar Vojvodine.

Nagrade[uredi | uredi kod]

NDNV je dobitnik nagrade Pokrajinskog ombudsmana za promociju tolerancije za 2008. godinu.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „Prozor”. ndnv.org. 2017-06-18. Pristupljeno 2017-06-30. [mrtav link]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]