News of the World

Izvor: Wikipedia

News of the World je bila britanska tjedna novina tabloidnog tipa u vlasništvu međunarodnog medijskog poduzeća News Corporation koja je izlazila od 1843. do 2011. godine.

Osnovao ga je u Londonu izdavač John Brown Bell godine 1843. Tada se prodavala po cijeni od tri penija po primjerku, te bila jedna od prvih novina namijenjena prvenstveno nižoj klasi, koja se u tadašnjoj Britaniji dovoljno opismenila da bi takav pothvat postao komercijalno isplativ. List je vrlo brzo stekao reputaciju zbog sklonosti objavljivanju vijesti vezanih uz seksualne prijestupe, a što će ga, u većoj ili manjoj mjeri, pratiti tokom cijelog postojanja. Vrlo brzo je postao najtiražniji od svih nedjeljnjih listova u Londonu. Godine 1891. ga je porodica Bell prodala Lascellesu Carru, čiji će nećak Emsley Carr biti njegov urednik pedeset godina. U to je vrijeme stekao reputaciju intenzivnim izvještavanjem o sportu, ali i promocijom sportskih događaja. Vrhunac popularnosti je stekao 1950. kada je sa tiražom od 9 miliona primjeraka bila najprodavanija novina na svijetu.

Godine 1969. ga je preuzeo australijski izdavač Rupert Murdoch i njegova kompanija News Ltd. nakon žestoke borbe sa suparničkim izdavačem Robertom Maxwellom. List je predstavljao prvu Murdochovu akviziciju tokom koje je do sredine 1980-ih postao jedna od dominantnih figura Fleet Streeta. U decenijama koje su slijedile, list se istakao razotkrivanjem niza skandala vezanih uz britanske celebrityje i članove britanske kraljevske porodice, ali i kontroverzama vezanih uz kršenje privatnosti, pa i nacionalne sigurnosti. Početkom 2010-ih je to eskaliralo u veliki skandal vezan uz neovlašteno prisluškivanje mobitela, odnosno masovno kršenje privatnosti britanskih građana. Rupert Murdoch, suočen s bijesnom reakcijom javnosti, je odlučio ugasiti list.[1] Posljednji broj je izašao 10.7. 2011.

Izvori[uredi - уреди]