Nekropola stećaka Čengića bara

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Nekropola stećaka Čengića Bare
Svjetska baštinaUNESCO
 Bosna i Hercegovina, Kalinovik
Registriran:2016.
Vrsta:Kulturno dobro
Mjerilo:iii, vi
Ugroženost:yes
Referenca:UNESCO

Nekropola stećaka Čengića Bare, opština Kalinovik, nalazi se na listi 30 srednjovjekovnih nekropola stećaka koje su 2016. godine proglašene Svjetskom baštinom UNESCO-a. Na listi su 22 nekropole u Bosni i Hercegovini, po 3 u Srbiji i Crnoj Gori, a 2 u Hrvatskoj. [1]

Nekropola je i nacionalni spomenik BiH. [2]

Lokacija[uredi | uredi kod]

Nkropola se nalazi na Kladovo polju, na planini Zelengori. Od Kalinovika je udaljena oko 11 km vazdušne linije u pravcu jugozapada.

Opis[uredi | uredi kod]

Nekropola sadrži 52 stećka, uglavnom su sanduci. Izrađeni su od krečnjaka i potiču iz kamenoloma koji se nalazi oko 100 metara od nekropole . U nekropoli se nalazi 35 sanduka, od čega je znatan broj visokih. Veliki broj sanduka je sa postoljem. Sljemenjaka ima šest i oni su dosta visoki, što je jedna od karakteristika ove nekropole. Ostatak stećaka čine ploče (11 primjeraka).

Najzastupljeniji motivi na stećcima su; tordirana vrpca i frizovi sa povijenim trolistovima, zatim slijede motivi štita i mača, biljnih stilizacija, krstova u kružnim vijencima, ptica, jelena i scena lova na jelene te kola i turnira.[3] Na stećku br. 45 evidentiran je i natpis u bosanskoj ćirilici koji govori da tu leži Stojan Opodinović. Natpis u tranliteraciji glasi:

1. red: A SE LEŽI STЬN OPODINOB - 2. red: IVЬ

U transkripciji naslov glasi; A se leži St [o] Ьn (Stojan) OpodinovičЬ. [4]

Znatan broj stećaka oštećen je usljed dugotrajnog djelovanja atmosferilija. Stećci su veoma ugroženi prisustvom biljnih organizama, lišaja i mahovina. Veliki je broj utonulih stećaka pa ne postoje konačni podaci o zastupljenosti i raznovrsnosti dekorativnih motiva..[5]

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Šefik Bešlagić, Sarajevo: Veselin Masleša, 1971. STEĆCI, KATALOŠKO-TOPOGRAFSKI PREGLED
  • Marko Vego, Sarajevo: Izdanje Zemaljskog muzeja, knjiga III, 1964.Zbornik srednjovjekovnih natpisa Bosne i Hercegovine.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. „Državna komisija”. Arhivirano iz originala na datum 2020-01-17. Pristupljeno 2017-02-14. 
  2. „Nekropola Čengića Bara”. kons.gov.ba. Pristupljeno 13. 10. 2016. 
  3. „Nada Miletić: STEĆCI – Umjetnost na tlu Jugoslavije”. Izdavački zavod Jugoslavija, Beograd – Spektar Zagreb – Prva književna komuna Mostar, 1982. Pristupljeno 9. 2. 2017. 
  4. Marko Vego-Zbornik srednjovjekovnih natpisa u Bosni i Hercegovini
  5. „Šefik Bešlagić: STEĆCI – KULTURA I UMJETNOST”. Sarajevo: Veselin Masleša, 1971. Pristupljeno 9. 2. 2017.