Momotarō: Umi no Shinpei

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Momotarō: Umi no Shinpei
RežijaMitsuyo Seo
ScenarioMitsuyo Seo
MuzikaYuji Koseki
FotografijaMitsuyo Seo[1]
Datum(i) premijere
12. 4. 1945 (1945-04-12)
Trajanje74 min.
Zemlja Japan
Jezikjapanski
Kronologija
Prethodi: Sl(ij)edi:
Momotaro no Umiwashi

Momotarō: Umi no Shinpei (桃太郎 海の神兵? dosl Momotarou: Božanski ratnici mora ili Momotaro, sveti mornari[2]) je japanski crno-bijeli animirani film snimljen 1945. godine u režiji Mitsuya Seoa, poznat kao prvo cjelovečernje animirano ostvarenje u historiji japanske kinematografije.

Nastao je kao nastavak Momotaro no Umiwashi, srednjemetražnog filma koga je Seo dvije godine ranije bio snimio u jeku drugog svjetskog rata po narudžbi Ministarstva mornarice u propagandne svrhe. Protagonist je Momotaro, lik iz japanskog folklora koji zajedno sa nekoliko antropomorfiranih životinja služi u japanskoj vojsci te zajedno sa svojim drugovima kao padobranac skače na otok Celebes i odatle tjera britanski garnizon. Usprkos toga što je snimljen u propagandne svrhe, film se ističe suptilnim i implicitnim pacifističkim tonom, odnosno prikazuje kako protagonisti nastoje spor s Britancima riješiti na miran način. Film je imao izuzetan uticaj na animatora Osamu Tezuku, koji je njime, po vlastitim riječima, bio "dirnut do plača".

Dugo se vjerovalo kako su nakon završetka rata film uništile američke okupacijske vlasti, ali je 1983. godine pronađen negativ.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. http://www.imdb.com/title/tt0142666/fullcredits
  2. „Momotaro, Sacred Sailors”. Shochiku. Arhivirano iz originala na datum 2012-02-24. Pristupljeno 3. X 2009. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]