Mezarje Velika drveta

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Mezarje Velika drveta na Stupu kod Ilidže

Mezarje Velika drveta, ili stari nišani na Stupu, općina Ilidža, su nadgrobni spomenici iz ranog perioda osmanlijske vlasti u Bosni i Hercegovini. Mezarje je i nacionalni spomenik BiH. [1]

Nišani koji se nalaze u grobljanskoj cjelini Velika drveta na Stupu (pored tramvajske stanice), iako na sebi nemaju natpisa, mogu se na osnovu svog izgleda (stele i nišani sa turbanima) i po načinu obrade i dimenzijama, datirati u drugu polovinu XV vijeka (na natpisu ispred mezarja stoji 1480. god.), kada datiraju i najstariji nišani u Bosni i Hercegovini.[2][3][4]

Godine 1480. Vuk Grgurević, despot Srbije, porodice Branković, ratovao je protiv Osmanlija na području Sarajeva.[5][2]

Nišani iz ovog perioda se znatno razlikuju po svojim formama i oznakama na njima od čisto osmanlijskih nišana zastupljenih u drugim reginoma. Nišani označenog perioda svrstavaju se u tri grupe:

  • nišani forme većih obeliska sa prikraćenim piramidama pri vrhu, na kojima je ispupčenje slično jabuci;
  • nišani oblika većih rustičnih stela, a završavaju se slično uspravnim stećcima sa krovom na dvije vode;
  • nišani sa nevješto izvedenim turbanima, gdje ima čak slučajeva da klesar, ne poznavajući još nišan sa turbanom, stavlja turban direktno na stelu.

Sve tri spomenute vrste nišana su brojno zastupljene, u mezarjima u Sarajevu (na Alifakovcu, kod Alipašine džamije, na Hambinoj carini, u Lukavici, u Hrasnici), te na području istočne Bosne. Ova vrsta spomenika malo je istraživana. [2] Svi imaju zajedničke osobine: arhaičnih su oblika, dosta grubo klesani, a na njima su često ukrasi: polumjeseca, luka sa strijelom, polulopti (jabuka), čomaga (didovski štap), tordiranih vrpci, sjekira, balti, tubastih mačeva, bajraka, dok na manjem broju nalazimo i na životinjske i ljudske figure, zatim ruke ili šake i dr. Ova vrsta ukrasa je prenešena sa stećaka.[2]


Literatura[uredi | uredi kod]

  • Dimitrije Sergejevski, Arheološki nalazi u Sarajevu i okolini, Glasnik Zemaljskog muzeja u Sarajevu, nova serija br. II. Sarajevo: 1947, 13-50.
  • Mehmed Mujezinović, Islamska epigrafika u Bosni i Hercegovini, knjiga I, Sarajevo, 1974, 10-11.
  • Vladislav Skarić, Sarajevo i njegova okolina od najstarijih vremena do austrougarske okupacije. Sarajevo: Izabrana djela, knj. I, 1985, 37-42.
  • Vesna Mušeta-Aščerić, Srednjovjekovna naselja na mjestu današnjeg Sarajeva, u Prilozima istoriji Sarajeva. Sarajevo: Radovi sa naučnog simpozijuma «Pola milenija Sarajeva» održanog od 19. do 21. marta 1993. Godine, Institut za istoriju i Orijentalni institut, 1997, 36.
  • Vesna Mušeta-Aščerić, Sarajevo i njegova okolina u XV stoljeću, između zapad i istoka. Sarajevo: Sarajevo Publishing, 2005, 16–19, + Karta – Župe sarajevskog područja u prvoj polovini XV stoljeća.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. „Mezarje Velika drveta”. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH. Pristupljeno 29. 10. 2017. 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 „Šefik Bešlagić NIŠANI XV I XVI VIJEKA U BOSNI I HERCEGOVINI”. ANUBIH – Sarajevo, 1978. Pristupljeno 9. 2. 2017. 
  3. „Šefik Bešlagić: Stećci – kultura i umjetnost. "Veselin Masleša", 1971, Sarajevo. Pristupljeno 9. 2. 2022. 
  4. „Šefik Bešlagić: Stećci – kultura i umjetnost. Internet archive. Pristupljeno 9. 2. 2022. 
  5. „Vladimir Ćorović -Istorija srpskog naroda”. Pristupljeno 9. 2. 2016. 

Vanjski linkovi[uredi | uredi kod]