Masakr na Noć vještica

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Masakr na Noć vještica ili Trodnevni rat odnosi se na seriju krvavih događaja koji su se od 30. listopada do 1. studenog 1992. odvili u Angoli u sklopu građanskog rata. Masakr se zbio neposredno nakon općih izbora u Angoli, prvih takvih u povijesti zemlje. Tada vladajuća MPLA je odnijela pobjedu na ovim izborima, što je dovelo do burne reakcije UNITA-e, koja je smatrala da su izbori namješteni. Kako ni MPLA ni UNITA nisu ostvarile potrebnu većinu u predsjedničkom dijelu izbora, prema ustavu se trebao organizirati drugi krug izbora.

Retorika obaju strana je postepeno eskalirala, a sve je kulminiralo napadom snaga MPLA na snage UNITA-e u Luandi. Došlo je do sukoba koji je kulminirao smrću brojnih uglednika UNITA-e, među kojima su i Jeremias Chitunda, Elias Salupeto Pena i Aliceres Mango, koji su izvučeni iz svojih automobila i ustrijeljeni. U naredna tri dana, tisuće birača UNITA-e i FNLA su masakrirani diljem Angole.

U napadima je ubijeno preko 10,000 simpatizera opozicijskih stranaka, mahom pripadnika naroda Ovimbundu i Bakongo, mada neki izvori brojku dovode i do 40,000 mrtvih.