Mark Frechette

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Mark Frechette
glumac, aktivist, kriminalac
Biografske informacije
RođenjeMark Ernest Frechette
(1947-12-04)4. 12. 1947.
Boston, Massachusetts, SAD
Smrt27. 9. 1975. (dob: 27)
Norfolk, Massachusetts, SAD
Profesionalne informacije
Zanimanjeglumac, aktivist, kriminalac
Znamenite uloge

Mark Frechette (4. decembar 1947 - 27. septembar 1975) bio je američki glumac, poznat po svom debitantskom nastupu u znamenitom filmu Zabriskie Point zahvaljujući kome je nakratko postao jednom od ikona američke kontrakulture, ali i sudbini zbog koje je postao jedna od njenih najtragičnijih ličnosti.

Frechette se rodio u Bostonu u radničkoj porodici francusko-kanadskog porijekla. Kao tinejdžer je napustio srednju školu i živio u New Yorku krajem 1960-ih, povremeno uzdržavajući sebe, suprugu i dijete radeći kao stolar, ali i prošnjom na ulici. Potom se preselio u Boston gdje je postao pripadnik hipijevske komune koju je u četvrti Fort Hill vodio lokalni guru Mel Lyman.

Ulogu u filmu je dobio slučajno, zahvaljujući tome što ga je režiser Michelangelo Antonioni slučajno opazio na ulici dok je psovao, i postao uvjeren da je bijesni mladić idealan za protagonista. Frechette je angažiran iako nije imao nimalo glumačkog iskustva; na samom setu se često svađao sa Antonionijem, a poslije je otvoreno kritizirao film. Sa druge strane, sa Daria Halprin, koja je tumačila njegovu partnericu u filmu, je započeo ljubavnu vezu. Iako je film doživio komercijalni neuspjeh, njih dvoje su nakraktko uživali slavu kao "prvi par" američke kontrakulture. Veza je prekinuta nakon što se Halprin odbila priključiti Lymanovoj komuni, kojoj je Frechette bio donirao 60.000 US$ - svoj cjelokupni honorar iz filma.

Frechette je nakon Zabriskie Point nakratko otišao u Evropu te nastupio u dva filma koja su mu imponirala svojim pacifističkim i antiestablišmentskim sadržajem. To je uključivalo i ratni spektakl Ljudi protiv, snimljen 1970. u tadašnjoj Jugoslaviji. Nakon ta dva filma se vratio u SAD i nastavio živjeti u Lymanovoj komuni.

29. augusta 1973. je Frechette zajedno sa dvojicom pripadnika komune - Christopherom "Hercom" Thienom i Sheldonom T. Berhnardom - u bostonskoj četvrti Roxbury pokušao izvesti oružanu pljačku poslovnice New England's Merchant Bank. Prilikom toga je došlo do oružanog okršaja sa policijom u kome je Thien ubijen, a Frechette i Berhnard uhapšeni. Na suđenju je Frechette tvrdio da je napad na banku izveo kao protest protiv vlade predsjednika Nixona, razbješnjem otkrićima u afere Watergate; kasniji navodi su tvrdili da je Frechette pljačkom pokušavao prikupiti sredstva za novi film koji je trebao biti adaptacija Zločina i kazne. Frechette je osuđen na kaznu zatvora od šest do petnaest godina, te upućen u kaznioznicu Norfolk koja je tada imala status minimalne sigurnosti.

27. septembra 1975. je Frechette smrtno stradao kada je prilikom dizanja utega uteg od 70 kg iznenada pao na njegov vrat i ugušio ga. Službena istraga je to proglasila nesretnim slučajem.

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]