Marinski zbor Sjedinjenih Američkih Država

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Marinski zbor SAD)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Korpus mornaričkog pješaštva SAD-a
United States Marine Corps (USMC)

Osnovana 10. studenog 1775.
Država Sjedinjene Američke Države
Uloga mornaričko pješaštvo
Sjedište Pentagon, Washington, SAD
Geslo "Semper Fidelis"
Marš Semper Fidelis
Zapovjednici
Trenutačni
zapovjednik
James T. Conway

Korpus mornaričkog pješaštva SAD-a (engl. United States Marine Corps (USMC)) grana je Oružanih snaga SAD-a. Administrativno potpada pod Ministarstvo mornarice (Department of the Navy), ali se radi o zasebnoj grani oružanih snaga, usko vezana uz Ratnu mornaricu (US Navy) u pogledu vježbi, transporta i logistike.

Namjena[uredi | uredi kod]

Rigorozna i temeljita obuka (12 tjedana), moderno naoružanje, hrabrost, visok stupanj domoljublja i nevjerojatna želja za ostvarenjem zadatka su glavni aduti ovog roda. Stacionirani na ratnom brodovlju, uglavnom na nosačima aviona, te brodovima za potporu flote, Marinci su specijalizirani za razne amfibijske desante, pomorske i zračne, sa svrhom zauzimanja obale, kopnenog teritorija i urbanih sredina.

Marinci SAD-a djeluju po cijelom svijetu, gdje god zatrebaju, čuvaju američka veleposlanstva u kriznim žarištima, rabe se kao garnizon u vojarnama na tlu drugih zemalja, uglavnom neprijateljski nastrojenih prema SAD-u. Ove snažne postrojbe prekaljene su u svjetskim ratovima, pogotovo u Drugom, gdje su korišteni kao glavna okosnica napada na otoke i obalne predjele a i u unutrašnjosti. Marinci su slani na najteže zadatke, sudjelovali su u najžešćim bitkama u Drugom svj. ratu i imali su najviše gubitaka u ljudstvu. Mogu se iskrcati na bilo kojoj obali svijeta u roku od 96 sati.

Marinci surađuju, kad je to potrebno, sa svim rodovima vojske.

Jedna od rijetkih postrojbi koje mogu biti pod izravnim zapovjedništvom predsjednika države.

Nastanak[uredi | uredi kod]

Američki Marinski Korpus nastao je pod imenom Kontinentalni Marinci kako bi se borili protiv engleskih kolonijalista. Prvi Marinci regrutirani su 10. studenog 1775. u "krčmi" Tun Tavern.

Veterani[uredi | uredi kod]

Ne postoji "bivši Marinac" ili "nekadašnji Marinac" (ex-Marinac). Njihova izreka je: "Jednom Marinac, zauvijek Marinac". Marinci koji više nisu u aktivnoj službi u Korpusu mogu biti u Rezervi (USMCR), u mirovini (USMC - Ret) ili Veterani (USMC - Vet). Bivši Marinci su oni koji su dobili nečastan otpust iz Korpusa.

Kultura i disciplina[uredi | uredi kod]

Marinci jako drže do kulture i discipline. Poznat je Marinski bend koji svira marševe posvuda. Najpoznatiji i službeni marš je Semper Fidelis , kojeg je napisao John Phillip Sousa. Imaju logo koji se naziva Orao, Globus i Sidro (Eagle, Globe and Anchor) . Grimizna i zlatna boja su službene boje Korpusa, i pojavljuju se na svim oznakama.

Marinci sve više časnike oslovljavaju s Gospodine (Sir) ili Gospođo (Ma'am). Niži časnici se oslovljavaju po činu i prezimenu. Isto vrijedi za dočasnike.

Slogan[uredi | uredi kod]

Njihov slogan je semper fidelis, ili skraćeno semper fi, što na latinskom znači uvijek vjeran. Za razliku od ostalih rodova, oni imaju himnu, a ne pjesmu. Njihova himna je jedina priznata od strane Kongresa.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]