Mahidevran Gülbahar

Izvor: Wikipedia
Haseki Mahidevran Gülbahar Sultanija
Suprug/a/e/zi) Sulejman I
Potomstvo
Šehzade Mustafa
Šehzade Mahmud
Fatma Sultana
Razije Sultana
Šehzade Ahmed
Otac Princ Mirza Hajdar Termuk
Majka Princeza Nazan Hatun
Rođen/a 1498.
Kavkaz
1498 (starost -83–-82)
Umro/la 3. februar 1580.
Bursa


Mahidevran Gülbahar Haseki Sultan (1500. - 1581), bila je prva zakonita supruga osmanskog sultana Sulejmana I Veličanstvenog. Stim da je njihov brak bio iz koristi dviju dinastija.Njeno ime (turski izgovor: [ˌmaːhidevˈɾan ɟylbaˈhaɾ], osmanski turski: ماه دوران) znači "ona koja je uvijek lijepa", "ona čija ljepota ne prolazi" ili "lijepo doba"[1], ali isto tako i "Mjesec sreće"[2] ili Gülbahar (osmanski turski: گلبهار). Bila je Sulejmanova prva haseki sultanija, odnosno prva vjencana supruga sultana i majka njegove petero djece :Mustafe
Šehzade Mahmuda ,Fatme Sultane,Razije Sultane,Šehzade Ahmeda.

Djetinjstvo[uredi - уреди]

Bila je kćerka Kabardejskog princa Mirze Hajdara Termuka i njegove žene Nazane Hatune.Njeno ime po rođenju je Malhub Baharaj. Svoje djetinjstvo provela je u očevu dvoru zajedno sa svojim sestrama, Akilom Hatunom i Beliksom Hatunom. Sa jedanaest godina bila je poslata u manisu, gdje se obrazovala.

Galerija[uredi - уреди]

Mahidevran


Mahidevran Cvet prolećniHaseki MahidevranSulejmanova vladavina[uredi - уреди]

U Istanbulskom haremu, imala je veoma uticajnog rivala, Sultaniju Hurem, koja se ubrzo pokazala kao Sulejmanova omiljena supruga kao i žena u braku. Hurem je rodila prvog sina Mehmeda 1521 (koji je umro 1543) a potom Selima (budući Sultan Selim II)1524, uništavajući Mahidevranin status kao majke jedinog Sulejmanovog sina. Rivalstvo između dve žene, delimično je potisnula Hafsa Sultan, valide sultan (Sulejmanova majka), ali posle njene smrti 1534, ljuto rivalstvo postalo je očigledno. Situacija se pogoršala kada su se dve žene pobile, a Mahidevran istukla Hurem. Ovo je razljutilo Sulejmana, pa je ubrzo poslije toga poslao Mahidevran da živi sa svojim sinom.

Prema Turskoj tradiciji, svi prinčevi su morali da rade kao sandžački upravnici. Mustafa je poslat kao upravnik Manesa sandžaka, pa je Mahidevran prema tradiciji morala da ide sa njim. Kako se bližio kraj Sulejmanovoj vladavine, rivalstvo između njegovih sinova postajalo je sve ljuće. Osim toga, Hurem i veliki vezir Rustem Paša, okrenuli su ga protiv Mustafe, pa je Mustafa optužen za izazivanje nemira. Tokom kampanje protiv Safavidske Persije 1553, Sulejman je naredio da se Mustafa ubije.

Izvori[uredi - уреди]

  1. "İsim bulamadım — Mahidevran isminn anlamı" (turski). Arhivirano iz originala 04. 04. 2012.. http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:8K6bTwywjDwJ:www.isimbulamadim.com/isim_ayrinti.aspx?isim%3DMahidevran%26isim_id%3D1592401+isim+anlamalari+mahidevran&cd=9&hl=en&ct=clnk. pristupljeno 10. 04. 2012.. ""Mah", Ay ya da güzel yüz, "Devran" devir ya da zaman anlamına geliyor. Mahidevran ise "zamanın güzeli, devrin güzeli" anlamına gelmektedir. Mahidevran Sultan Kanuni Sultan Süleyman'ın eşlerinden." 
  2. Leslie P., Peirce (1993). "Wives and Concubines: The Fourteenth and Fifteenth Centuries". The Imperial Harem: Women and Sovereignty in the Ottoman Empire. 198 Madison Avenue, New York, New York 10016-4314: Oxford University Press. str. 55. ISBN 978-0-19-508677-5.