Kuća letećih bodeža

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
十面埋伏
RežijaZhang Yimou
ProducentWilliam Kong
Zhang Yimou
ScenarioLi Feng
Peter Wu
Wang Bin
Zhang Yimou
UlogeAndy Lau
Zhang Ziyi
Takeshi Kaneshiro
MuzikaShigeru Umebayashi
FotografijaZhao Xiaoding
MontažaLong Cheng
StudioEdko Films
Elite Group Enterprises
Zhang Yimou Studio
Beijing New Picture Films
DistribucijaEdko Films (Hong Kong)
Sony Pictures Classics (US)
Datum(i) premijere
19. 5. 2004 (2004-05-19) (Cannes)
Trajanje119 min.
Zemlja Kina
 Hong Kong
Jezikmandarinski
Budžet12 mil. $
Bruto prihod92,9 mil. $

Kuća letećih bodeža je kineski wuxia film iz 2004. godine u režiji Zhanga Yimoua. Razlikuje se od drugih wuxia filmova u tome, što je veća pažnja posvećena ljubavnoj priči, nego borilačkim vještinama.

U filmu ima puno raskošnih scena. Korištenje jakih boja, potpis je redatelja Zhanga Yimoua, koji se prije ovoga filma proslavio filmovima "Tigar i zmaj" i "Heroj". Nekoliko scena u šumi bambusa u potpunosti ispunjavaju ekran sa zelenom bojom. Pred kraj filma, scene borbe događaju se prilikom mećave. Glumci krvavi od borbe uvelike se ističu na bijeloj snježnoj podlozi. Kostimi, rekviziti i ukrasi gotovo su u potpunosti preuzeti sa srednjovjekovnih kineskih slika, dodavajući autentičnost izgledu filma.

Radnja[uredi | uredi kod]

Za vrijeme vladavine kineske dinastije T'ang u 9. stoljeću, pobunjenici udruženi u tajnom društvu "Kuća letećih bodeža" bore se protiv pokvarene vlasti. Glavna im je odlika velika vještina borbe s letećim bodežima. Pripadnici carske vojske Jin i Leo nastoje razotkriti pobunjenike preko predivne slijepe plesačice Mei, za koju smatraju, da je kći ubijenog vođe Kuće letećih bodeža. Mlad i okretan Jin dobiva zadatak zavesti Mei i saznati, gdje su drugi članovi tajnog društva. Sebe uspoređuje s vjetrom (slobodan je, kreće se gdje hoće i ne ostavlja trag). Opasna igra zavođenja dovest će do neočekivanih obrata, skrivenih tajni i dramatičnog završetka. Jedna od glavnih tema filma je sukob između ljubavi i dužnosti. Film obiluje borilačkim prizorima, koji su na visokoj estetskoj razini. Kostimografija i scenografija vrlo su raskošne i vjerno dočaravaju Carsku Kinu.

Glavne uloge[uredi | uredi kod]

Nagrade[uredi | uredi kod]

Film je osvojio brojne nagrade poput Evropske filmske nagrade 2004. godine. Imao je nominaciju za Oscara 2005. u kategoriji najbolje fotografije, nominaciju za Zlatni globus 2005. u kategoriji najboljeg stranog filma, imao je i 9 nominacija BAFTE 2005. i bio je u službenoj selekciji filmskog festivala u Cannesu.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]