Krst

Izvor: Wikipedia

Disambig.svg Za ostale upotrebe, pogledajte Križ (razvrstavanje).

Grčki krst (jednakostranični), dole tvz. Andrejin krst.

Krst ili križ je geometrijska figura koju sačinjavaju dve linije koje se seku pod pravim uglom, najčešće su orijentisane horizontalno odnosno vertikalno. On predstavlja, posle kruga, najstariji simbol kod ljudske vrste.

Danas je najrasprostranjeniji kao simbol hrišćanstva, jer je na njemu razapet Isus Hristos. Postoje više vrsta krstova, jedan od njih je i Andrejin krst nazvan po sv. apostolu Andreju koji ima oblik slova H, prema hrišćanskom predanju na takvom krstu je raspet sveti apostol Andrej.

Kao hrišćanski simbol nalazi se na hramovima i unutar njih, na predmetima koji se koriste u bogosluženjima, a postoji i celivajući krst koji vernici ljube (celivaju). Krstom se obeležava grob hrišćanina. Pravo nošenja naprsnog krsta (na grudima) je najviše odlikovanje koje može dobiti sveštenik, u pravoslavlju je to čin protojereja-stavrofora, naziv potiče od grčke reči „stavros“ što znači krst. U hrišćanstvu postoji verovanje da se đavo boji krsta, u srpskom jeziku postoji izreka „beži kao đavo od krsta“.

Krst se nalazi u simbolu i u nazivu najveće međunarodne humanitarne organizacije Crveni krst.

Jedan deo Beograda se naziva „Crveni krst“ prema krstu koji je u 19. veku postavio beogradski knjigovezac i knjižar Gligorije Vozarović.

Simbol krsta se nalazi u grbovima i zastavama nekih država i organizacija.

Vidi još[uredi - уреди]


 
Krstovi
Krst svete Nine
Latinski krst Latinski Obrnuti krst svetog Petra Obrnuti Dvostruki krst Dvostruki Ruski krst Ruski Papski krst Papski
Grčki krst Grčki Gvozdeni krst Gvozdeni Templarski krst Templarski Pravoslavni krst Pravoslavni Jerusalimski krst Jerusalimski
Vizantijski krst Vizantijski Krst Golgota Golgota Keltski krst Keltski T ili Tau krst T ili Tau Krst svetog Andreja Sv.Andrejev


P religion world.svg Nedovršeni članak Krst koji govori o religiji je u začetku. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.