Kontroverza oko financiranja kampanje u SAD 1996

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Kontroverza oko financiranja kampanje u SAD 1996. godine je naziv za navodni pokušaj NR Kine da utječe na američku politiku prije i za vrijeme Clintonove administracije, odnosno način prikupljanja sredstava za izbornu kampanju od strane same Clintonove administracije.

Dok su prve sumnje u način na koji Demokratska stranka prikuplja novac za kampanju izrečene u članku Los Angeles Timesa od 21.9. 1996. [1] navodna uloga NR Kine u cijeoj aferi je došla do oka javnosti kada su Bob Woodward i Brian Duffy objavili članak u The Washington Postu ustvrdivši kako je istraga Ministarstva pravde oko financiranja kampanje otkrila dokaze da su agenti NR Kine nastojali usmjeravati direktne donacije iz stranih izvora prema Demokratskom nacionalnom komitetu (DNC) prije predsjedničkih izbora 1996. godine. Novinari su pisali kako je ambasada NR Kine u Washingtonu korištena za koordinaciju donacija prema DNC[2] čime su se kršili američki zakoni koji zabranjuju neameričkim državljanima da daju financijske donacije američkim političarima i političkim strankama. Republikanski istražitelj je ustvrdio da je plan NR Kine uključivao i predsjedničke i kongresne izbore, dok su demokratski senatori tvrdili da dokazi ukazuju da je NR Kina na meti imala jedino kongresne izbore. Kineska vlada je odbacila sve optužbe.

Na kraju je dvadesetdvoje ljudi osuđeno za prevaru kao i ilegalno slanje azijskih fondova u američke izbore. Dobar dio osuđenih su bili dugogodišnji prijatelji i politički saveznici Clintona i Ala Gorea.

Bilješke[uredi | uredi kod]

  1. Miller, Alan C., "Democrats Return Illegal Contribution" Arhivirano 2012-09-12 na Wayback Machine-u, Los Angeles Times, 21.9. 1996.
  2. Woodward, Bob and Duffy, Brian, "Chinese Embassy Role In Contributions Probed", Washington Post, 13.2. 1997.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]