Katsushika Hokusai

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Katsushika Hokusai
Katsushika Hokusai, autoportret iz 1839. godine
Biografske informacije
RođenjeTokitarō
時太郎
Edo (danas Tokyo), Japan
Smrt10. 5. 1849. (dob: 88)
Edo (danas Tokyo), Japan
Nacionalnostjapanska
Opus
Poljeslikanje i Ukiyo-e drvorez
Znamenita djela
Veliki val
Influencija
Ovo je japansko ime; porodično ime je Katsushika.

Kacušika Hokusai (葛飾北斎, Katsushika Hokusai; vjerojatno 31. listopada 1760, Edo - današnji Tokio - 10. svibnja 1849) japanski slikar i drvorezac, jedan od najznačajnijih japanskih umjetnika.

Hokusaijevi su roditelji nepoznati. S tri godine bio je posvojen od Nakađime Isea. U dobi od osamnaest godina, nakon što je imao iskustva kao drvorezac, započeo je raditi u radionici Kacugave Šunsa. 1779. objavio je svoje prve radove. 1785. morao je napustiti radionicu, budući da nije slijedio umjetničke principe njegovog majstora.

Iako se Hokusai povezivao s različitim japanskim umjetničkim stilovima (poput Ukiyo-e), ostao je stilski neovisan. Dio svog života živio je u teškom siromaštvu pa je, i nakon što je sa svojim umjetničkim ostvarenjima mogao zarađivati novac, živio siromašno i opisao se na kraju svog života ponosno kao zemljoradnik.

Hokusai se tijekom cijelog svog života posvetio proširivanju svog umjetničkog izraza. Na samrtnoj postelji navodno je rekao: Da mi je nebo poklonio još pet života, bio bih veliki slikar.

Hokusai je izradio isključivo pejzaže s motivom planine Fuji. Njegova serija grafika iz 1834. godine, Stotinu pogleda na planinu Fuji (富嶽百景 Fugaku Hyakkei), smatra se za njegovo ponajbolje djelo i remek djelo pejzažnog slikarstva.


Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]