Jezero No

Izvor: Wikipedia
Jezero No
Jezero no.svg
Karta Jezera No
Lokacija močvare Sad
Koordinate 09°31′″N30°27′″E
Površina 2000 ha[1] km²
Nadmorska visina 395 m
Najveća širina km
Najveća dužina 10 km
Vrsta jezera prirodno, protočno
Pritoci Bar al Jabal, Bar el Gazal
Odlijev Bijeli Nil
Države  Sudan

Jezero No ili Buhejrat No je jezero na jugu Sudana, koje se nalazi sjevero-zapadno od grada Džube (oko 630 km) kod naselja Fakvir, u močvarnom području zvanom Sad, na mjestu gdje se spajaju rijeke Bar al Jabal (Rijeka sa brda ili Brdski Nil) i Bar el Gazal (Gazelina rijeka).

Tek od istjeka iz Jezera No nadalje se rijeka Bar al Jabal zove Bijeli Nil (Bar al-Abjad) i tek od tu po nekim geografima, nastaje Bijeli Nil.

Geografske karakteristike[uredi - уреди]

Jezero No nalazi se oko 1,156 km nizvodno od Albertovog jezera iz Ugande[2]na mjestu gdje Bijeli Nil ulazi u područje velikih sudanskih močvara Sad. Tu se spaja sa rijekom Bar el Gazal (Gazelina rijeka) i stvara veliku močvarnu lagunu, koja ovisno o sezoni ima brojna jezera i močvare od kojih je Jezero No najveće. Za vrijeme velikih kiša (a to je u ljeto) rijeka Sobat koja se ulijeva u Bijeli Nil, tek 115 km nizvodno donosi toliko voda, da ih Bijeli Nil nije u stanju primiti, već ih odbacuje daleko natrag u Jezero No i rijeku Bar el Gazal, tako da dužina Jezera No jako varira, kao i nivo voda u jezeru.

Obale Jezera No obrasle su papirusom, i stanište su brojnih divljih životinja. U kraju oko jezera No živi sudanski narod Nuer.[3] Od jezera No, Bijeli Nil naglo zaokreće na istok i na 115 km nizvodno se spaja rijekom Sobat kod kordinata: 9°22′N 31°33′E / 9.367, 31.55.

Izvori[uredi - уреди]

Eksterni linkovi[uredi - уреди]