Jack Metcalfe

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Jack Metcalfe
Biografske informacije
Puno imeJohn Patrick Metcalfe
Rođenje3. veljače 1912.
Australija Bellingen, NSW, Australija
Smrt16. siječnja 1994.
Australija Tura Beach, NSW, Australija
Sportska karijera
Disciplinetroskok/skok u dalj
bacanje koplja
Sportski rezultati
Osobni rekordi15.78m (troskok)

John "Jack" Patrick Metcalfe (Bellingen, 3. veljače 1912. - Tura Beach, 16. siječnja 1994.) je bio australski atletičar, najpoznatiji po nastupima u troskoku, mada se natjecao i u skoku u dalj i bacanju koplja.

Metcalfe je rođen u Bellingenu, ali se školovao u Sydneyju. Svoj prvi nastup na velikom međunarodnom natjecanju imao je na Igrama Commonwealtha 1934. u Londonu. Tamo je osvojio zlato u troskoku i broncu u skoku u dalj, dok je u skoku u vis osvojio četvrto mjesto. Sljedeće godine, na natjecanju u Sydneyju, Metcalfe je s preskočenih 15.78 metara postavio novi svjetski rekord u troskoku.

Sljedeći veliki nastup Metcalfe ima na Olimpijadi 1936. godine u Berlinu gdje osvaja broncu u troskoku. Osvajač zlatne medalje, Japanac Naoto Tajima, oborio je Metcalfeov rekord na tim igrama, skočivši točno 16 metara. Kasnije se otkrilo kako je Metcalfe, koji je bio bez trenera, pomagao i trenirao s japanskim atletičarima tokom Igara na što su se Nijemci žalili, ali bez uspjeha. Metcalfe je sudjelovao i u skoku u vis, ali je osvojio tek 12. mjesto. Metcalfe je ušao u povijest kao jedini Australac s osvojenom medaljom na berlinskoj Olimpijadi.

Svoj posljednji međunarodni nastup imao je na Igrama Commonwealtha 1938. u Sydneyju, gdje je uspješno obranio zlato u troskoku. Osvojio je i broncu u bacanju koplja, dok je u skoku dalj bio peti, a u skoku u vis sedmi.

Jack Metcalfe je umro 16. siječnja 1994. godine.