Jablanovec

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Jablanovec
Jablanovec na mapi Hrvatske
Jablanovec
Jablanovec
Jablanovec na karti Hrvatske
Regija Sjeverozapadna Hrvatska
Županija Zagrebačka županija
Općina/Grad Zaprešić
Najbliži (veći) grad Zagreb
Površina 8.07 km²
Nadmorska visina 160 m
Geografske koordinate
 - z. š. 45.867 N
 - z. d. 15.781 E
Stanovništvo - - - - - - -(2001 / 2011 / 2021)
 - Ukupno 1343
 - Gustoća 166.42 st./km²
 - Broj domaćinstava 420
Pošta 10298 Donja Bistra
Pozivni broj +385(0)1
Autooznaka ZG

Jablanovec je naseljeno mjesto u Republici Hrvatskoj u Zagrebačkoj županiji.

Zemljopis[uredi | uredi kod]

Administrativno je u sastavu grada Zaprešića. Naselje se proteže na površini od 8,07 km².

Gospodarstvo[uredi | uredi kod]

Na području Jablanovca nalazi se "Westgate Shopping City", najveći trgovački centar u Hrvatskoj.

Povijest[uredi | uredi kod]

Pod današnjim imenom prvi put se spominje 1340. godine kao posjed 'Jablanovch'. Međutim, lokaliteti Gipka i vrh strme gore 'Zelemen' (Kameni svati odnosno Zakićnica) koji se nalaze na njegovom južnom rubu prema Ivancu, spominju se već 1209. godine u povelji kralja Andrije II danoj zagrebačkom županu Vratislavu. U toj povelji ova dva lokaliteta navode se kao sjeverna međa Vratislavovog podsusedskog posjeda pri crkvi Sv. Martina. Međaš tog posjeda prema sjeveru je vrlo vjerojatno posjed Poljanica ili Lubenik. Za Lubenik isti dokument samo kratko navodi da se nalazi niže međa crkve Sv. Nikole. Sama crkva se prema tom dokumentu nalazi u Poljanici, međutim već 1334. godine se Sv. Nikola u popisu župa zagrebačke biskupije locira u Lubenik. Župa vjerojatno već od svog osnutka posjeduje ogromno područje Gore, tj. čitavu sjeverozapadnu stranu Medvednice od Jarka do Gornje Bistre, pa se područje niže međa župne Gore od 15. stoljeća naziva Podgorje. Jablanovec se nekoliko puta tijekom 16. stoljeća (1501. i 1574. godine u popisu župa zagrebačke biskupije) navodi kao mjesto gdje se nalazi župa i crkva Sv. Nikole. Međutim, tijekom 15. i 16. stoljeća Jablanovec je sjedište jedne od sudčija susedgradsko-stubičkog vlastelinstva koja je obuhvaćala područje bistranskog podgorja Medvednice izuzevši Ivanec. Tu sudčiju dokumenti ponekad nazivaju Podgorje, a još češće Jablanovec, pa je vjerojatnije da se Jablanovec kao sjedište župe spominje samo u smislu naziva sudčije u kojoj se nalazi crkva. Ovo potvrđuju podaci iz kanonske vizitacije iz 1622. godine koji izrijekom navode da se crkveni kmetovi nalaze niže ondašnje crkve u Poljanici. Za prvotnu crkvicu Sv. Nikole se u tom dokumentu kaže da je mala i u vrlo trošnom stanju. Njezina precizna lokacija ostaje i dalje nepoznata. Današnja crkva Sv. Nikole nanovo je izgrađena 1631. godine na današnjem mjestu u Poljanici. Nakon toga upravno i crkveno težište sudčije Podgorje seli se prema Donjoj Bistri. Tako je Jablanovec tijekom 19. i 20. stoljeća u sastavu općine Bistra sa sjedištem u Donjoj Bistri (s malim prekidom od 1941. do 1945 kada je postojala općina Jablanovec), dok je od 1955. godine u sastavu općine Zaprešić. Od 1995. godine Jablanovec je u sastavu Grada Zaprešića.

Prirodne i kulturne znamenitosti[uredi | uredi kod]

  • Kapela Sv. Ivana Krstitelja[1]

Slikovita građevina nepoznate starosti (14 -16. stoljeće?) koja se prvi put spominje 1630. godine, u prošlosti dva puta dograđivana. Posljednji put 1854. godine od kada potječe i sadašnji zvonik. Izvorna jezgra kapele izgrađena je sva od kamenih blokova uključujući i svod. Po nekim slučajnim nalazima kostiju pretpostavlja se da je oko kapele bilo groblje.

Podigli mještani 1982. godine u čast hrvatskog književnika koji je prvi opjevao legendu o okamenjenim svatovima, a prigodom 100. godišnjice njegove smrti.

  • Područna škola Jablanovec

Pučka škola izgrađena 1903. godine s jednom učionicom i školskim stanom; druga učionica dograđena 1941. godine.

  • Kameni svati (489 m)[2]

Vrh s dolomitnim stijenama uz koji se vezuje legenda o okamenjenim svatovima. Najljepši medvednički vidikovac.

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Prema zadnjem popisu stanovništva iz 2001. godine Jablanovec broji 1343 stanovnika koji žive u 420 kućanstava. Gustoća naseljenosti iznosi 166,42 st./km².

Kretanje broja stanovnika 1857.-2001.[3]

Izvori[uredi | uredi kod]


Ovaj nedovršeni članak o naselju u Hrvatskoj: Jablanovec treba dopuniti.
Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.