Ivan Matarić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Ivan Matarić (Zagreb, 1952.), hrvatsko-švicarski je glazbenik, glazbeni pedagog i skladatelj. Svira na orguljama i klaviru. Jedan od najistaknutijih predstavnika hrvatskih orguljaša.

Životopis[uredi | uredi kod]

Rođen je u Zagrebu 1952.godine. U Zagrebu je pohađao nižu i srednju glazbenu školu na Glazbenoj školi Pavao Markovac u razredu prof. Zente Figenwald.

S 15 je godina bio orguljašem u crkvi sv. Klare.

Položivši prijamni na klaviru, upisao je studij orgulja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Ondje je studirao u razredu prof. Vlaste Hranilović. Diplomirao je 1979. godine u razredu prof. Žarka Dropulića.

Poslije studija radio je kao profesor klavira i korepetitor na Školi za klasični balet u Zagrebu. Jeseni 1979. godine postao je stalni orguljašem crkve Sv. Marije na Dolcu u Zagrebu. Od 1984. godine je stalnim orguljašem Zagrebačke katedrale.

1985. je godine bio u Weimaru kao aktivni orguljaš na majstorskom tečaju u razredu Mathiasa Eisenberga, a već je jeseni iste godine predavao u Zagrebu na Institutu za crkvenu glazbu, sve do 1989. godine.

Svirao je na koncertima kao solist i u ansamblima, u tuzemstvu (Zagreb, Dubrovnik, Split, Zadar, Punat na Krku, Varaždin, Vukovar, Vinkovci) i inozemstvu (Italija, Austrija, Švicarska, SAD). Često je svirao u crkvama i na Zagrebačkim ljetnim večerima.

Za vrijeme Domovinskog rata angažirao se na humanitarnim koncertima u Austriji i Švicarskoj. Slogan njegovih koncerata bila je poruka "Zaustavite rat u Hrvatskoj".

Od 1992. radi u Lustenauu, gdje je predavao klavir i orgulje na Rheintalskoj glazbenoj školi. Srpnja 1995. postao je glavni orguljašem crkve u St. Gallusu u Triesenu, Lihtenštajn. Tri godine poslije opet je u Lustenau, gdje je orguljaš u crkvi sv. Petra i Pavla.

1999. je godine na saboru Hrvatske kulturne zajednice izabrana za predsjednika te organizacije Hrvata u Švicarskoj.

Djela[uredi | uredi kod]

Sklada suite, skladbe za mješoviti zbor (motete) i ina glazbena djela: suita za orgulje Vjera, Ljubav, Ufanje, zatim Mislima uz križni put, motet Oče naš, skladba Ave maria za sopran solo, mješoviti zbor i orgulje, misa "Salvum me fecit" (skladba za mješoviti zbor, soliste i orgulje), motet Gedanken zum Kreuzweg, uglazbio je Brechtovu "Majku Hrabrost", napravio je niz obrada za orgulje i trombon, uglazbio je misu P. Rudija Kopreka S. J. "Meša vuzmenog jutra".

Snimio je 2002. nosač zvuka koji je snimio u Zagrebačkoj katedrali, u crkvi sv. Petra i Pavla u Lustenau, a na njemu su djela L. Viernea, J. Alaina, C. Francka, Ch. M. Widora, L. Boelmanna, Josepha G. Rheinbergera, G. Faurea, A. Guilmanta, i njegova suita za orgulje ("Vjera, Ljubav, Ufanje").

Drugi nosač zvuka snimio je 2005., a na njemu je pupularna glazba Glazba za sanjarenje" (Musik zum Träumen), izvedena na klaviru.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]