InChI

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Internacionalni hemijski identifikator)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Internacionalni hemijski identifikator (InChI) je tekstualni identifikator hemijskih supstanci. On je dizajniran da bude standard kodiranja molekulske informacije koji je jednostavan za čitanje, i istovremeno prikladan za pretragu informacija u bazama podataka. Razvile su ga je organizacije IUPAC (engl. International Union of Pure and Applied Chemistry) i NIST (engl. National Institute of Standards and Technology) u toku 2000-2005. Format i algoritmi su nezaštićeni, i implementirani su u računarskim programima koji su slobodno dostupni pod LGPL licencom otvorenog koda. Termin InChI je oznaka definisana od strane IUPAC organizacije.[1]

Pregled[uredi | uredi kod]

Ovi identifikatori opisuju hemijske supstance u vidu informacionih slojeva — atomi i hemijske veze, tautomerska informacija, izotopska informacija, stereo-hemija, jonizacija. Svi slojevi nisu uvek neophodni, na primer, tautomerski sloj se može izostaviti kad ta je vrsta informacije nevažna.

InChI identifikatori se razlikuje od CAS brojeva u tri pogleda:

  • oni su nezaštićeni,
  • oni se mogu formirati na bazi hemijske strukture,
  • najveći deo InChI identifikatora se može čitati (uz malo prakse).

InChI identifikatori se mogu smatrati generalnom I veoma formalnom verzijom IUPAC imena. Oni mogu sadržati veći informacioni sadržaj nego jednostavnija SMILES notacija. Poput kanoničkih SMILES oni su jedinstveni nizovi znakova, i prikladni su za upotrebu u bazama podataka. 3D koordinate atoma nisu deo InChI formata.

InChI algoritam pretvara strukturnu informaciju u jedinstveni InChI identifikator u tri stepena: normalizacija (odstranjivanje nepotrebnih podataka), kanonizacija (stvaranje jedinstvene numeričke etikete atoma), i formiranje niza znakova.

InChIKey je kaširani InChI identifikator sa fiksnom dužinom od 25 znakova. InChIKey specifikacija je objavljena u Septembru 2007. godine da bi se omogućila Veb pretraživanja hemijskih jedinjenja, pošto je to bilo problematično koristeći InChI.[2]

Primeri[uredi | uredi kod]

CH3CH2OH
etanol
InChI=1/C2H6O/c1-2-3/h3H,2H2,1H3

L-askorbinska kiselina
InChI=1/C6H8O6/c7-1-2(8)5-3(9)4(10)6(11)12-5/h2,5,7-10H,1H2/t2-,5+/m0/s1

Povezano[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. McNaught, Alan (2006). „The IUPAC International Chemical Identifier:InChl”. Chemistry International (IUPAC) 28 (6). 
  2. „The IUPAC International Chemical Identifier (InChI)”. IUPAC. 5 September 2007. Arhivirano iz originala na datum 2007-10-30. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Dokumentacija i prezentacije[uredi | uredi kod]

Softver i usluge[uredi | uredi kod]