Humac (Jelsa)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Stare kuće

Humac je napušteno naselje smješteno oko 7 km od Jelse na otoku Hvaru. Administrativno pripada općini Jelsa.

Nalazi se na 350 m nadmorske visine. Čovjek je u okolici Humca živio još u mlađem kamenom dobu, o čemu svjedoči obližnja Grapčeva špilja, kao i mnoštvo okruglih kamenih kućica - trimova - od kojih neki imaju temelje još iz mlađeg kamenog doba.

Humac je do 17. stoljeća bio stalno naseljen, no tada postaje ispostava stanovnika Vrisnika, gdje su dolazili za vrijeme većih poljskih radova. Početkom 20. stoljeća sagrađena je i crkva Sv. Ivana i Pavla. Od davnih vremena se ovdje držala stoka i okopavali vinogradi, a sredinom 20. stoljeća uveden je i uzgoj lavande.

Danas humac nema stalnih stanovnika, ali se 26. lipnja svake godine, na fešti sv. Ivana i Pavla, okupe brojni Hvarani koji se vraćaju svojim korijenima.

Kuće na Humcu građene su od kamena, dobro su očuvane, jednostavne i tvore jedinstvenu cjelinu ruralne arhitekture pa ih smatramo "etnografskim spomenikom". Na Humcu postoji i ambijentalni restoran koji radi samo tijekom ljeta.

U svojoj memoarskoj knjizi "Moja sjećanja", poznati dalmatinski slikar Joko Knežević o Humcu svjedoči: "Pošli bismo koji put i na "vikend" u selo Humac gdje su Vrisničani imaju kuću ili kućicu za odmor. Tu nitko ne stanuje stalno, pogotovo ne zimi. Ali ljeti je tu živo, kao i u Vrisniku. Mnogi Vrisničani imaju na Humcu i svoje konobe pa i sobe na katu. Selo Humac, danas zakonom zaštićeno, sklonjeno čak i od glavne magistrale za svojih dvije stotine metara, djeluje čarobno. To je selo toliko ubavo da mnogi Vrisničani, kad su u njemu, druguju i razgovaraju među sobom, iako su u Vrisniku čak posvađani; pa i kad se vrate s Humca, opet ne razgovaraju među sobom. Čarolija Humca svaki put ih vrati u ono nešto ljudsko-bratsko. Ovdje se ne može neprijateljevati."

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Iskazuje se kao samostalno naselje od 1991. Nastalo izdvajanjem dijela naselja Vrisnik. U 1981., 1991. i 2001. bez stanovnika. Iskazuje se kao dio naselja od 1953. do 1981.

Kretanje broja stanovnika 1857.-2001.[1]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]


Ovaj nedovršeni članak o naselju u Hrvatskoj: Humac (Jelsa) treba dopuniti.
Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.