Hiperbol

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Hiperbol (starogrčki: Ὑπέρβολoς, Hypérbolos) (? - 411. pne.) bio je atenski političar kojin je djelovao u vrijeme peloponeskog rata.

Hiperbol je uticaj stekao nakon smrti Kleona, radikalnog demokratskog političara koji je bio vodeći zagovornik nastavka rata te se koristio demagogijom kako bi na svoju stranu doveo atenske mase. Hiperbol je koristio njegove metode, ali je stekao niz neprijatelja, o čemu svjedoče žestoke kritike u Tukididovom tekstu, kao i satire u Aristofanovim komedijama. Antički izvori navode da je bio bogat, ali da je bio izuzetno skromnog porijekla, prema nekima čak i bivši rob, iako su prema takvim tvrdnjama suvremeni historičari skeptični.

Godine 417. pne. je Hiperbolov uticaj toliko narastao da su se - prema Plutarhu - protiv njega morali udružiti konzervativni političar Nikija i njegov demokratski suparnik Alkibijad - te tako spriječiti da obojica postanu žrtve ostracizma. Zajedničkim naporom je izglasan ostracizam protiv Hiperbola koji je postao jedan od posljednjih atenskih političara protiv koga je korištena ta mjera.

Hiperbol se nakon toga sklonio na Samosu, ali je tamo 411. pne. ubijen kada su na vlast došli zagovornici oligarhije.

Izvori[uredi | uredi kod]

  • Oxford Classical Dictionary, 2nd edition (Oxford 1996): Hyperbolus.
  • The Ostracism of Hyberbolus, J. P. Rhodes, in Ritual, Finance, Politics: Athenian Democratic Accounts presented to David Lewis, eds. R. Osborne, S. Hornblower (Oxford 1994), pp. 85-99.
  • The New Politicians of Fifth-Century Athens, W. Robert Connor.