Hermanfrid

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Hermanfrid
Kralj Tiringije
Vladavina507–531
Umro/la532
Mjesto smrtiZülpich
PrethodnikBertachar
OtacBizin
MajkaMenija

Hermanfrid (također Hermanifrid ili Hermanafrid; latinski: Hermenfredus; ? - 532) je bio posljednji kralj Tiringa. Bio je sin kralja Bizina i langobardske princeze Menije. Braća su mu bila Bertahar, Balderih i Radegunda (Starija), koja će kasnije postati suprugom langobardskog kralja Wachoa. Sam Hermanfrid je bio oženjen za Amalabergu, nećaku ostrogotskog kralja Teodorika Velikog. S njom je imao sina Amalafrida i kćer Rodelindu.

Između 506. i 510. Bizin je umro, te su prijestolje i država podijeljene među braćom. U drugoj polovici 520-ih je među braćom došlo do sukoba. Hermanfrid je uspio poraziti i ubiti Bertahara, ali je imao daleko manje uspjeha protiv Baderiha. Zbog toga se obratio za pomoć Teuderiku I, franačkom kralju Metza (Austrazija), obećavši mu kao nagradu polovicu svog kraljevstva. Godine 529. franačke trupe su porazile i ubile Baderiha, ali je Hermanfrid odlučio ne poštovati dogovor.

Zbog toga su 531. i 532. Teuderik i njegov brat Klotar I krenuli u pohod na Tiringe. Franačke trupe su porazile Tiringe na rijeci Unstrut; Hermanfrid je uspio pobjeći, ali su Franci zarobili najveći dio njegove rodbine. Predao se tek nakon što mu je Teuderik obećao slobodan prolaz do ostrogotskih teritorija, a poslije čega je došao u grad Zülpich, gdje je od Teuderika primio niz darova. Međutim, prilikom šetnje ga je netko gurnuo preko gradskih zidina, pri čemu je Hermanfrid poginuo. S njegovom smrću je nestalo tirinške države; ono što nisu pripojili Franci su zauzeli Saksonci sa sjevera i Slaveni sa istoka.

Hermanfridova supruga Alamaberga je, međutim, uspjela pobjeći u Italiju kod Ostrogota, ali su je za vrijeme gotskog rata zarobili Bizantinci pod Belizarom. Amalafrid je kasnije postao bizantski general, a Rodelinda supruga langobardskog kralja Audoina.