Heliodor (ministar)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Tjeranje Heliodora iz Hrama, slika Gerarda de Lairessea, 1674.

Heliodor (2. vijek pne.) je bio ministar na dvoru seleukidskog kralja Seleuka IV Filopatora, poznat i po tome što se spominje u Starom zavjetu. Godine 178. pne. ga je kralj imenovao nadglednikom svih hramova i dao mu zadatak da iz njih prikupi zlato i druga blaga kako bi mogao isplatiti ratnu odštetu Rimljanima na koju je bio vezan mirom u Apameji. Prema Drugoj knjizi o Makabejcima Heliodor je prilikom pokušaja da blago iznese iz jeruzalemskog Hrama bio suočen s "tri utjelovljenja Boga" koji su ga izbičevali, a potom mu rekli da mora svim ljudima govoriti o "veličanstvu Božje moći".

Usprkos toga, Heliodor je ostao na mjestu ministra sve do 175. pne. kada je uspio ubiti kralja i nakratko preuzeti krunu. Ubrzo nakon toga ga je svrgnuo kraljev brat Antioh IV Epifan. Što se dalje dogodilo s Heliodorom nije poznato.

Neki indijski historičari vjeruju da je upravo taj Heliodor bio izaslanik kralja Antialkide koji se spominje kao autor Heliodorovog stupa postavljenog u današnjoj indijskoj državi Madya Pradesh.

Heliodorovo tjeranje iz hrama je kasnije postalo čest motiv u kršćanskoj umjetnosti.