Hatteras

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Hatteras.- Pleme Algonquian Indijanaca sa Sand Banksa na otoku Hatteras, istočno od Pamlico Sounda u Sjeverna Sjevernoj Karolini. Hatterasi 1701. imaju svega jedno selo, Sand Banks na otoku Hatteras, i njihovi potomci su po svoj prilici današnji Croatan ili Lumbee Indijanci iz okruga Robeson u Sjevernoj Karolini, koji su imali veza sa nestalom Raleighovim kolonistima. Oni će uskoro nestati kao samostalno pleme i pomiješati se sa kontinentalnim Algonkinima. Godine 1761. velečasni Alexander Stewart pokrstio je 7 Indijanaca i djecu-mješance iz plemena Mattamuskeet, Hatteras i Roanoke, a dvije godine kasnije još 21 osobu. Sjeverna Karolina godine 1855. priznaje Croatan Indijance koji 1885 svoje ime mijenjaju u Lumbee. Populacija Hatterasa nije poznata. Hatteras i Machapunga populacija procjenjena je na 1,200 (1600). Godine 1701 Hatterasa ima oko 80, od čega 16 ratnika.

Jezik Hatterasa, smatra se bio je srodan sa onima što su ga govorili Chowanoc, Machapunga, Moratok, Pamlico, Powhatan i Weapemeoc.

Prema Marilyn Berry Morrison koja vuče porijeklo od Hattearas Indijanaca sa otoka Hatteras, u okrugu Dare i na Hatterasu još ima potomaka ovih Indijanaca, a to su obitelji Pugh, Berry, Collins, Scarborough, Wescott, Daniels i drugi. prema popisu iz 2000. 83 Indijanca živi u okrugu Dare, a porijeklom su od Croatan i Roanoke plemena, koji su se organizirali kao Algonquin Indians of North Carolina, Inc. sa središtem u gradiću Manteo. Plemena Hatteras i Roanoke bili su članovi konfederacije Secotan.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]