Hadža

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Hadžah
حجة
Koordinate: 15°41′N 43°36′E / 15.683°N 43.600°E / 15.683; 43.600
Država  Jemen
Stanovništvo (2004.)
 - Grad 35.180[1]
Poštanski broj 72222
Pozivni broj 07
Karta
Hadžah na mapi Jemena
Hadžah
Hadžah

Hadžah (arapski: حجة), je grad na sjeverozapadu Jemena, udaljen oko 127 km sjevernozapadno od glavnog grada Sane. Grad ima 35.180 stanovnika[1], leži na 1.800 metara nadmorske visine.[2]

Hadžah je glavni grad jemenske Muhafaze Hadžah, koja ima 1.480.897 stanovnika[1].

Geografske karakteristike[uredi | uredi kod]

Hadžah je grad utvrda, zbog svoje konfiguracije, smješten je u kotlini u teško prohodnom terenu planinskog masiva Hadžah. Kotlinu s juga zatvara planina Džibal aš Šaraki (2158 m), sa sjevero istoka Džibal Bani Majhab (2062) a sa zapada Džabal Šamsan (2001 m) iz masiva Mabjan. I sama kotlina puna je brežuljaka, na kojima se smjestio grad nad kojim dominiraju dvije utvrde; Noman i Al-Kahira.

Historija grada[uredi | uredi kod]

Najveći trag u Hadžahu ostavilo je Otomansko carstvo za vrijeme svoje prve vladavine od početka 16. do 18. st.. Oni su izgradili Citadelu Al-Kahira u 16. st., pod čijim su uticajem podignute mnoge kuće u gradu.

Hadžah je grad utvrda, zbog svoje konfiguracije u teško prohodnom terenu, - zbog toga je bio na glasu kao neosvojiv grad. Zato ga je odabrao imam Ahmed ibn Jahja kao svoju utvrdu i skrovište, nakon puča i ubistva svog oca prvog kralja Mutaveklijskog kraljevstva Jemen imama Jahje Muhameda 1948 godine. On je iz Hadžaha je vodio svoje plemenske borce u borbe protiv pučista iz Sane, nakon kojih se uspio vratiti na tron. Ahmed ibn Jahja izgradio je u Hadžahu svoju rezidenciju Sadan, kao svoju planinsku utvrdu i privremeno sjedište svoje odmetničke vlasti. U dvorištu te palače, vojska imama Ahmeda pogubila je mnoge jemenske republikanske lidere, nakon puča iz 1948. godine. Oni koji su izbjegli likvidaciju, bili su zatvoreni u strašnim zatvorima; Nafi Vaša i citadeli Al-Kahira.[2]

Citadela Al-Kahira koja dominira nad gradom

Citadela Al-Kahira[uredi | uredi kod]

Citadela Al-Kahira brani ulaz u Hadžah sa istočne strane, to je masivna utvrda, na teško dostupnom vrhu brijega sa samo jednim prilazom i ulaznim vratima, koju su izgradili Turci u 16. st.. Utvrda je imala puno cisterni za vodu, koje je imam Ahmed Jahja preuredio u podzemne zatvore. Danas je tvrđava Al-Kahira, najveća turistička atrakcija grada.

Izvori[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]