Gaskonja

Izvor: Wikipedia
Zastava Gaskonje
Zelena pokrajina Gaskonje
Zemljevid zgodovinskega in kulturnega ozemlja Gaskonje.

Gaskonja (francuski Gascogne, /gaskɔɲ/; gaskonski Gasconha, /gasˈkuɲɔ/) je historijska oblast na jugozapadu Francuske, koja je pred francusko revoluciju predstavljala jednu od njeni tradicionalnih provincija.

Gaskonja je kroz historiju bila nastanjena stanovništvom srodnim Baskima. Danas se na njenom području govori okcitanski dijalekt poznat kao gaskonjski. Gaskonja je poznata kao postojbina d'Artagnana, znamenitog mačevaoca proslavljenog u Dumasovom romanu Tri mušketira. Također je poznata i "slatkosti života"(douceur de vivre) koju karakteriziraju domaći kulinarski specijalitet Foie gras (guščja jetra) i vinjak Armagnac, srednjovjekovnim gradovima i selima i prirodnim ljepotama.

Geografija[uredi - уреди]

Gaskonja je smještena u regiju Akvitanija (departmani Landes, Pyrénées-Atlantiques, južni i zapadni Gironde, južni Lot-et-Garonne) i Jug-Pireneji (departmami Gers, Hautes-Pyrénées, jugozapadni dio Tarn-et-Garonne i zapadni Haute-Garonne). Dolina Val d'Aran je danas dio Španije, ali historijski i kulturni pripada Gaskonji.

Naselja[uredi - уреди]

Eksterni linkovi[uredi - уреди]