Duel in the Sun

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Dvoboj na suncu)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostala značenja, vidi Duel in the Sun (razvrstavanje).
Duel in the Sun
RežijaKing Vidor
ProducentDavid O. Selznick
ScenarioOliver H.P. Garrett
David O. Selznick
PredložakDuel in the Sun; autor:
Niven Busch
UlogeJennifer Jones
Joseph Cotten
Gregory Peck
MuzikaDimitri Tiomkin
FotografijaLee Garmes
Ray Rennahan
Harold Rosson
MontažaJohn D. Faure
Charles Freeman
Hal Kern
William H. Ziegler
DistribucijaSelznick International Pictures
Datum(i) premijere
31. 12. 1946 (1946-12-31)
Trajanje145 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet6,480.000 $[1]
Bruto prihod20,408.163 $[2]

Duel in the Sun (sh. Dvoboj na suncu) je američki vestern film snimljen 1946. u režiji Kinga Vidora.

Temelji se na istoimenom romanu Nivena Buscha. Protagonistica, koju tumači Jennifer Jones, je Pearl Chavez, mestička (poluindijanska) djevojka koja je kao siroče otišla živjeti kod bogate i uticajne teksaške porodice, gdje nakon što odraste, izaziva suparništvo dvojice braće - džentlmentskog i civiliziranog Jessea (koga glumi Joseph Cotten) i "divljeg" i nasilnog Lewta McCanlessa (koga glumi Gregory Peck). Radnja prikazuje kako će situacija u kojoj Pearl cijeni Jessea, ali ne može zatomiti strast prema Lewtu, dovesti do krvoprolića.

Duel in the Sun je predstavljao jedan od najambicioznijih hollywoodskih projekata svog vremena, s obzirom da je njegov producent David O. Selznick vjerovao kako će, zahvaljujući raskošnoj Technicolor fotografiji, stotinama statista i okupljanjem najvećih zvijezda, odnosno epskim razmjerima svje kostimirane melodrame, uspjeti ponoviti ili čak nadmašiti trijumf Gone with the Wind. Produkcija je, međutim, zapala u probleme, prije svega vezanih uz stalne izmjene scenarija kako bi se uskladio sa tadašnjim strogim hollywoodskim cenzorskim kodeksom, a jedna od scena u kojoj Pearl zavodi Lewta plesom je morala biti izbačena iz završne verzije. Najviše problema je, pak, Selznicku izazvala njegova ljubavna veza sa Jones, koja je dovela da oboje tokom produkcije zatraže razvod, a što je izazvalo skandal i filmu tokom produkcije donijelo posprdni nadimak "Lust in the Dust" ("Strast u pustinji", a što će poslužiti kao naslov istoimenog, ali tematski nevezanog filma 1985. godine). Selznick je negativni publicitet nastojao anulirati izuzetno skupom reklamnom kampanjom; zbog svega je, usprkos izuzetno dobre gledanosti, Duel in the Sun na kraju jedva ostvario profit.

Sljedeće godine je zahvaljujući nastupu u fillmu Jones nominirana za Oscar za najbolju glumicu, a Lilian Gish, koja je tumačila njenu posvojiteljicu, nominirana za Oscar za najbolju sporednu glumicu. Popularnost filma se, pak, odrazila i na to da je muzička partitura, koju je komponirao Dimitri Tiomkin, bila prva koja je izdana kao gramofonski album. Decenijama kasnije je ugledni sineast Martin Scorsese u emisiji Inside the Actors Studio izjavio kako je upravo Duel in the Sun prvi film koga je vidio u životu, te ga dan-danas izuzetno cijeni.

Uloge[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. David Thomson, Showman: The Life of David O. Selznick, Abacus, 1993 p 490-491
  2. Duel in the Sun. Box Office Mojo. Retrieved January 20, 2010.[1].

Vanjske veze[uredi | uredi kod]