Dubravko Klarić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Dubravko Klarić
Biografske informacije
RođenjeSveti Ivan Zelina
NacionalnostHrvat
Obrazovanje
Školovanjemagistar kriminalistike
Zanimanjekriminalist
Opus
JezikHrvatski

Dubravko Klarić (Sveti Ivan Zelina, 23. veljače 1953.) hrvatski je pisac, publicist i kriminalist.

Životopis[uredi | uredi kod]

Rani život[uredi | uredi kod]

Rođen je u Svetom Ivanu Zelini 1953. gdje završava osnovnu školu. U Zagrebu pohađa i završava devetu opću gimnaziju na Trešnjevci. Aktivni je amaterski boksač u boksačkom blubu Metalac u Zagrebu i član prve postave od Hrvatske lige, druge lige i tadašnje savezne lige.

Obrazovanje[uredi | uredi kod]

Završava tek otvorenu Višu zrakoplovnu školu u Zagrebu i stječe zvanje inžinjera zrakoplovstva. 1988. diplomirao na Studiju za unutrašnje poslove u Zagrebu, te dobiva zvanje diplomiranog kriminalista. 2006. na Policijskoj akademiji Arhivirano 2016-10-28 na Wayback Machine-uu Zagrebu magistrirao na području nasilničkog kriminaliteta. Pohađao je i završio brojne domaće i međunarodne seminare, stručne skupove i edukacije u vezi sa suzbijanjem zloporabe droga te korupcije i organiziranog kriminala, od kojih se izdvajaju oni u SAD-a pri Upravi za suzbijanje droga (D.E.A.), Ministarstvu pravosuđa SAD, F.B.I., te Ministarstvu financija SAD, Carina- Odjel za suzbijanje krijumčarenja droga.

Zaposlenje[uredi | uredi kod]

1974. godine zapošljava se u policiji, gdje kao kriminalistički stručnjak, provodi gotovo cijeli radni vijek. Od 1998., surađuje kao izvanredni stručni suradnik i predavač na Policijskoj akademiji u Zagrebu. Temeljem mišljenja stručnog vijeća Veleučilišta i visokih škola, 2013. godine izabran je u nastavno zvanje predavača u znanstvenom području društvenih znanosti. Od 2008.godine zaposlen je u Vladi RH, na radnom mjestu predstojnika Ureda za suzbijanje zlouporabe droga. Aktivno je učestvovao u zatvaranju poglavlja 23. i 24. ispred RH, u pred pristupnim sporazumima i ispunjavanju uvjeta kod ulaska Hrvatske u Europsku uniju, kao i sastavljanju sporazuma sa EMCDDA. Također ispred RH, imenovan je za stalnog visokog predstavnika u Pompidou grupi, Vijeća Europe, a Odlukom Vlade (veljača 2012) imenovan za EU koordinatora za područje suzbijanja zlouporabe droga. Nakon reizbora 5. srpnja 2012. godine raspoređen je na radno mjesto Savjetnika u Vladi i Vladinom uredu, gdje i sada radi. Aktivno je bio uključen u obranu neovisnosti, teritorijalne cjelovitosti i suvereniteta Republike Hrvatske u domovinskom ratu. Hrvatski je branitelj, veteran, dragovoljac i ratni zapovjednik od 1991. godine. Nositelj  više visokih državnih odličja za ratne zasluge.

Javni angažman[uredi | uredi kod]

Dugogodišnji je stručni komentator, analitičar i suradnik svih javnih medija (radio, televizija, tisak) na temu suzbijanja i prevencije zloporabe droga, te suzbijanja kriminala. 

Bibliografija[uredi | uredi kod]