Dom društva Gajret

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Zgrada Doma društva Gajret u Sarajevu

Zgrada Doma društva Gajret u Sarajevu, nalazi se u južnom nizu ulice Branilaca Sarajeva u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, na sjednici održanoj od 3. do 5. februara 2014. godine, donijela je odluku da se zgrada proglasi za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.[1][2] Ovu odluku Komisija je donijela u sljedećem sastavu: Zeynep Ahunbay, Martin Cherry, Amra Hadžimuhamedović (predsjedavajuća), Dubravko Lovrenović, Ljiljana Ševo.

Arhitektura[uredi | uredi kod]

Zgrada Doma društva Gajret u Sarajevu izgrađena je 1934/35. godina, prema arhitektonskome rješenju Dušana Smiljanića, kao prvonagrađeno konkursno rješenje (5.000 dinara). Predstavlja strogo simetričnu arhitektonsku kompoziciju kao izraz tadašnje Praške arhitektonske škole u duhu moderne arhitekture. Na tom objektu su prvi put realizovani stakleni horizontalni nizovi prozora u Sarajevu, poslije prvobitnog pokušaja na kući Damić u Radićevoj ulici u Sarajevu iz 1926. godine.[3]

Zgrada je tlocrtne osnove dimenzija 24,30m x 14,90 m. i visine do sljemena 20,00 metara, spratnosti Sut+P+3+Potkrovlje. Pokrivena je dvovodnim krovom. Kompozicija fasade je strogo simetrična, a razlikuju se razuđeno prizemlje visine 4,10m i ostatak objekta iznad sa čistim plohama razbijenim centralnom lođom na prvom spratu i uvučenom plohom stubišne staklene stijenke iznad.

Izvedena je u armirano- betonskoj konstrukciji, sistemom nosivih zidova. Ispuna vanjskih i unutrašnjih nosivih zidova je izvedena opekom, a fasade su malterisane, sa izuzetkom prizemnog dijela ulične fasade koja je prekrivena poliranim granitom.

Nakon Drugog svjetskog rata izvršena je adaptacija dijela službenih prostorija u stambene prostorije.

Nacionalni spomenik[uredi | uredi kod]

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, na sjednici održanoj od 3. do 5. februara 2014. godine, donijela je odluku da se zgrada proglasi za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.[1] Ovu odluku Komisija je donijela u sljedećem sastavu: Zeynep Ahunbay, Martin Cherry, Amra Hadžimuhamedović (predsjedavajuća), Dubravko Lovrenović, Ljiljana Ševo.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 „Nacionalni spomenici u Sarajevu - Zgrada Doma društva Gajret u Sarajevu”. Komisija za nacionalne spomenike. Pristupljeno 31. 7. 2022. 
  2. „Odluka o Domu društva Gajret u Sarajevu”. Komisija za nacionalne spomenike. Pristupljeno 31. 7. 2022. 
  3. „Zgrada Doma društva Gajret u Sarajevu”. Komisija za nacionalne spomenike. Pristupljeno 31. 2. 2024.