Hotel Holiday

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Hotel Holiday in u Sarajevu

Hotel Holiday (ranije Hotel Holiday Inn) je hotel smješten u Sarajevu. Postao je poznat mnogima širom svijeta kao središte međunarodnih ratnih reportera tokom sukoba u Jugoslaviji tokom devedesetih godina. Hotel je za vrijeme rata više puta napadnut, ali je bio najsigurnije mjesto za novinare.

Projektovao ga je proslavljeni bosanskohercegovački arhitekta Ivan Štraus, a sagrađen 1982-83. godine, za potrebe Olimpijskih igara 1984. u Sarajevu. Kao simbol Sarajeva, glavnog grada Bosne i Hrrcegovine, otvorio ga Juan Antonio Samaranch, predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora, kao prvi hotel u Sarajevu nekog međunarodnog brenda. Za vrijeme igara bio je središte olimpijskog komiteta.

Hotel je izgubio nekadašnju licencu i od 2016. godine pripada grupi Hotel Europe pod imenom Hotel Holiday,[1] u vlasništvu Rasima Bajrovića.[2]

Od dana završetka, postao je izvor kontroverzi. Njegov izgled sa izrazito žutom, i djelimično oker, smeđom i sivom bojom ostao je i do danas estetski najzanimljivija zgrada u Sarajevu, iako ne i estetski najprijatnija. Iako je originalni model bio dizajniran sa sličnom žutom fasadom, niko nije očekivao da će stvarni eksterijer hotela biti iste boje.[3][4]

Zahvaljujući ovom projektu Štraus je primljen Akademiju nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, a kao člana su ga predložili Muhamed Kadić i Husref Redžić, akademici i profesori arhitekture.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „Holiday Hotel Sarajevo”. architectuul.com. Pristupljeno 13. 9. 2023. 
  2. Jazvić, Dejan (14. 5. 2017). „Bajrović je preporodio dva hotelska simbola Sarajeva - Europe i Holiday”. Večernji list. Pristupljeno 24. 3. 2024. 
  3. „Sarajevo's Holiday Inn: Eventful past of historic hotel”. BBC News. Pristupljeno 13. 9. 2016. 
  4. „Holiday Inn Hotel”. architectuul.com. Pristupljeno 13. 9. 2023.