Delecionizam i inkluzionizam na Wikipediji

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Delecionizam i inkluzionizam su suprotne filozofije koje su se uglavnom razvile unutar zajednice urednika zajednica korisnika Wikipedije. Izrazi odražavaju različita mišljenja o odgovarajućem opsegu enciklopedije i odgovarajuće tendencije da se briše ili da se uključi određeni enciklopedijski članak.[1]

"Delecionisti" su zagovornici selektivnog pokrivanja i uklanjanja članaka za koje se smatra da su slabo branjeni. Gledišta za brisanje obično su motivirana željom da se Wikipedia usredotoči i pokriva značajne teme—zajedno sa željom da se čvrsto ograniči širenje promotivnog korištenja (smatra se kao zlouporaba web stranice), trivia i članaka koji po njihovom mišljenju nisu od općeg interesa, nemaju prikladan izvorni materijal za visokokvalitetno izvještavanje ili su prekratki ili na drugi način neprihvatljivo loše kvalitete.[2][3]

"Inkluzivni" zagovornici su širokog zadržavanja, uključujući zadržavanje "bezopasnih" članaka i članaka koji se inače smatraju ispod standarda kako bi se omogućilo buduće poboljšanje. Inkluzistička gledišta obično su motivirana željom da se Wikipedija zadrži širokom pokrivenošću s mnogo nižom ulaznom barijerom za pokrivene teme—zajedno s uvjerenjem da je nemoguće reći koje bi znanje moglo biti "korisno" ili produktivan, da sadržaj često počinje loše i da se poboljšava ako se dopusti vrijeme, da zapravo nema inkrementalnih troškova pokrivenosti, da su proizvoljne "crte u pijesku" (engl. lines in the sand) beskorisne i može izazvati podjele, a ta dobra volja zahtijeva izbjegavanje proizvoljnog brisanja tuđeg rada. Neki proširuju ovo kako bi uključili dopuštanje šireg raspona izvora kao što su poznati blogi druge web stranice.[4]

Službeni stav u 2010., u mjeri u kojoj je postojao, glasio je da "Nema praktičnog ograničenja broja tema koje može pokriti", ali da također "postoji važna razlika između onoga što se može učiniti i onoga što trebalo biti učinjeno"; potonje je predmet pravila "Šta Wikipedia nije". Politika zaključuje "Slijedom toga, ova politika nije besplatna propusnica za uključivanje".

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Gumpert, David E. (2007-09-05). „A Case Study in Online Promotion”. Bloomberg Businessweek. Arhivirano iz originala na datum 2008-03-12. Pristupljeno 2022-12-26. 
  2. Douglas, Ian (2007-10-11). „Wikipedia: an online encyclopedia torn apart”. The Telegraph (London: Telegraph Media Group). Arhivirano iz originala na datum 2012-11-12. Pristupljeno 2012-07-10. 
  3. „Marked for Deletion”. Weekend America (National Public Radio). 2007-01-20. Arhivirano iz originala na datum 2014-03-10. Pristupljeno 2008-01-23. 
  4. Nick Farrell (2007-02-26). „Hack got death threats from Wikipidiots”. The Inquirer. Arhivirano iz originala na datum 2012-05-27. Pristupljeno 2008-01-23.