Budrovac Lukački

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Budrovac Lukački
Budrovac Lukački na mapi Hrvatske
Budrovac Lukački
Budrovac Lukački
Budrovac Lukački na karti Hrvatske
Županija Virovitičko-podravska
Općina/Grad Lukač
Geografske koordinate
 - z. š. 45.88 N
 - z. d. 17.48 E
Stanovništvo - - - - - - -(2001 / 2011 / 2021)
 - Ukupno 154

Budrovac Lukački je selo u općini Lukač koji se nalazi u Virovitičko-podravskoj županiji.

Budrovac broji stotinjak obitelji. Selo se najvećim dijelom bavi poljoprivredom. No, ima i stanovnika koji rade u obližnjem gradu, sjedištu županije Virovitičko-podravske, Virovitici. Dakle, rade u tvornici šećera Viro, drvnoj industriji Tvin ili u komulanom poduzeću Virkom.

Podjela[uredi | uredi kod]

Budrovac se dijeli na tri dijela. To su redom: Stari Red, Novi Red i Pemija. Pemija je dio Budrovca koji je najstarije sagrađen. Kasnije su građene kuće u Starom Redu. Zadnji je Novi Red u kom su kuće najkasnije sagrađene.

Povijest[uredi | uredi kod]

Povijest Budrovca se može podijeliti na više razdoblja. Prvo je razboblje prapovijesti o kojem jako malo znamo, zatim razdoblje starog vijeka u kojem selo počinje svoj život iako pravog života u to doba tamo i nije bilo. Tek u srednjem vijeku tu se počinju graditi vrlo skromne kućice. Skromno se živjelo i u Prvoj Jugoslaviji. Budrovac dobiva svoj procvat tek dolaskom Druge Jugoslavije ili SFR Jugoslavije. Asfaltiraju se ceste i 60-ih godina dolazi u selo struja. Danas se intenzivno radi na boljitku Budrovčana. Asfaltirana je i posljednja ulica u Budrovcu, Pemija.

Budrovčani odlaze u obližnje selo Rit kako bi obrađivali zemlju. Ističu se polja kao što su Rit, Budžak, Kaniža, Laniki i Vir.