Gilbert M. Anderson

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Broncho Billy Anderson)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Broncho Billy Anderson
glumac
režiser
producent
scenarist
Anderson na fotografiji iz 1913. godine
Biografske informacije
RođenjeMaxwell Henry Aronson
(1880-03-21)21. 3. 1880.
Little Rock, Arkansas, SAD
Smrt20. 1. 1971. (dob: 90)
South Pasadena, Los Angeles, Kalifornija, SAD
PseudonimGilbert M. Anderson
SupružnikMollie Louise Schabbleman (1910–71; njegova smrt; 1 dijete)
Profesionalne informacije
Zanimanjeglumac
režiser
producent
scenarist
Opus
Djelatni period1903–65 (na filmu)

Gilbert M. Anderson, poznatiji pod umjetničkim pseudonimom Broncho Billy (21. mart 1880 - 20. januar 1971) bio je američki glumac, scenarist, režiser i producent poznat kao prva zvijezda vestern filmova.

Rodio se pod imenom Maxwell Henry Aronson u jevrejskoj porodici u Little Rocku u državi Arkansas. U dobi od 18 godina je otišao u New York gdje je okušao sreću u vodvilju pod umjetničkim imenom "Gilbert M. Anderson", te se povremeno uzdržavao kao maneken i ulični prodavač novina. Godine 1903. ga je Edwin S. Porter angažirao za svoj znameniti film Velika pljačka vlaka; u njemu je Anderson tumačio tri različite uloge. Kada je Anderson prvi put film pogledao u kino-dvorani, reakcije publike su ga uvjerile da novi medij filma ima budućnost, te je postao stalni Porterov suradnik, radeći kao glumac i pomoćnik scenarista.

Godine 1907. je zajedno sa Georgeom Kirkeom Spoorom u Chicagu osnovao znamenitu kompaniju Essanay Studios. Ona se prva specijalizirala za proizvodnju filmskih vesterna. Anderson je nastupio u preko 300 njih, i s vremenom stvorio lik, odnosno svojevrsni alter ego "Broncho Billy" koji će mu postati nadimak. Anderson je zbog vesterna, odnosno velikog broja sunčanih dana i raznolikih pejzaža, često sa filmskom ekipom odlazio na snimanje u Kaliforniju gdje je na kraju podigao i studio u gradu Niles. Iz Essanaya se povukao 1916. godine, kada je prestao sa glumom i vratio se u New York pokušavši postati kazališni glumac. Ti pokušaji nisu uspjeli, kao ni pokušaji da se povremeno vrati u Hollywood 1920-ih. Konačno se povukao 1950-ih, a 1958. je dobio počasni Oscar za životno djelo.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]