Bertrade de Montfort

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Bertrada od Montforta)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Bertrade de Montfort
kraljica Franaka
Vladavina 1092–1108
Suprug/a Fulk IV, grof Anjoua
Filip I od Francuske
Potomstvo Fulk od Jeruzalema
Cecile, princeza Galileje
Kuća Kuća of Montfort
Otac Simon I de Montfort
Majka Agnes, grofica Evreuxa
Rođen/a o. 1070
Umro/la 14. februar 1117. (dob: 46–47)

Bertrade de Montfort (o. 1070 - 14. februar 1117) bila je francuska plemkinja, najpoznatija kao kraljica Francuske, odnosno druga supruga kralja Filipa I te predmet jednog od najvećih skandala na dvorovima srednjovjekovne Evrope.

Rodila se kao kćer sjevernofrancuskog feudalca Simona I de Montforta i grofice Agnes od Evreuxa. Srednjovjekovni kroničari navode da je bila izuzetno lijepa, ali da joj je to bila jedina pozitivna osobina, očigledno aludirajući na njenu sklonost promiskuitetu ili zavodničkoj manipulaciji. Kao njena prva žrtva se navodi pohotni grof Fulk IV od Anjoua koji ju je 1089. oženio kao svoju četvrtu po redu suprugu. Njemu je rodila sina po imenu Fulk koji će kasnije postati kralj Jeruzalema.

Vrlo brzo nakon toga je zavela kralja Filipa, koji je u to vrijeme bio oženjen za Bertu Holandsku, majku njegovo petoro djece. Godine 1092. je pobjegla s muževog dvora i preselila se kod Filipa koji je smjesta "otpustio" Bertu i vjenčao se za Bertrade. Dvostruka bigamija na francuskom prijestolju je izazvala sablazan kod predstavnika Katoličke crkve; kada je biskup Ivo od Chartresa, ugledni kanonski pravnik, odbio dati suglasnost za brak, nakratko je pritvoren. Godine 1095. su i Filip i Bertrade ekskomunicirani od strane pape Urbana II. Bez obzira na sve to, s bivšim mužem je ostala u dobrim odnosima i zahvaljujući njenom posredovanju su Filip i Fulk postali dobri prijatelji.

Bertrade je Filipu rodila troje djece. Kroničar Orderic Vitalis navodi kako je radi njih pokušala ukloniti svog posinka i francuskog prijestonasljednika Louisa, pa čak predlagala engleskom kralju Henryju I da ga u prikladnom trenutku uhapsi. Nakon Filipove smrti 1108. se povukla u Opatiju Fontenvraud.

Francuska kraljevska (carska) porodica
Prethodi:
Bertha od Holandije
kraljica Franaka
1092–1108
Slijedi:
Adelaide od Mauriennea