Berthe od Holandije

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Berta od Holandije)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Berta Holandska
Berta s krunom
kraljica Francuske
Suprug Filip I., kralj Francuske
Djeca
Konstanca Francuska
Luj VI. Debeli, kralj Francuske
Henrik, princ Francuske
Karlo, princ Francuske
Eudes, princ Francuske
Otac grof Floris I.
Majka grofica Gertruda

Berta Holandska (francuski: Berthe de Hollande; nizozemski: Bertha van Holland; o. 1055. - 1093.) bila je kraljica Francuske, odnosno prva supruga kralja Filipa I. Poznata je po tome što ju je muž otjerao s dvora kako bi se oženio za svoju ljubavnicu Bertrade de Montfort, a što je izazvalo skandal i političku krizu.

Biografija[uredi | uredi kod]

Berta je bila kćerka holandskog grofa Florisa I. i njegove žene Gertrude. Za Filipa se udala 1072. zahvaljujući mirovnom sporazumu koji je Filip sklopio sa njenim očuhom, flandrijskim grofom Robertom I "Frizijcem". Tada je postala najniže rangirana od svih plemkinja udanih za francuske kraljeve, s obzirom da je bila tek kćer "običnog" grofa i nije imala nijednog kralja među svojim precima. Povjesničari to tumače specifičnom situacijom u kojoj nije bilo prikladnih kandidatkinja za Filipovu suprugu - sve su bile ili prestare ili premlade, odnosno u previše bliskom srodstvu s kraljevom porodicom. Prvih devet godina Filip i Berta nisu imali djece, sve dok, prema kasnijim hagiografijama, nije uspješno začela zahvaljujući molitvama sv. Arnulfa od Soissonsa.

S Filipom je imala ukupno petero djece:

Nakon rođenja petog djeteta se Filip zaljubio u Bertrade de Monfort, suprugu grofa Fulka IV od Anjoua, koja je zbog njega 1092. napustila muža. Filip se nakon toga za Bertrade vjenčao, usprkos toga što su i Fulk i Berta još uvijek bili živi. Osramoćena Berta, čije je tjeranje s dvora, prema Ordericu Vitalisu, kralj pravdao time da je "debela", se povukla u rodnu Flandriju. Dvostruka bigamija na francuskom prijestolju se pretvorila u jedan od najvećih skandala, ali Berta njegov rasplet i kraljevu ekskomunikaciju nije dočekala. Umrla je već 1093.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]