Atol

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Atol u Tihom okeanu
Dinamički proces nastanka atola. Korali (prikazani braon i ljubičastom bojom) se naseljavaju i rastu oko okeanskog ostrva, formirajući greben. U povoljnim uslovima, greben će se proširiti, a unutrašnjost ostrva će potonuti. Na kraju će ostrvo konačno potonuti pod vodu, ostavljajući prsten korala sa otvorenom lagunom u centru. Proces formiranja atola traje i do 30 miliona godina

Atol je koralno ostrvo. Okružuju ga korali koji rastu oko vulkanskih ostrva u tropskim morima, naročito u Tihom i Indijskom okeanu. Atoli imaju oblik prstena, ali i polukruga, na sredini je plitki zalivlaguna. Veći atoli su naseljeni, gde nema izvora slatke pijaće vode, zato život stanovnika zavisi od kišnice.

Veličina i raspodela[uredi | uredi kod]

Većina atola na svetu se nalazi u Tihom okeanu (poput Tuamotua, Karolinskih ostrva, Maršalskih ostrva, Ostrva Koralnog mora i grupe ostrva Kiribata, Tuvalua i Tokelaua) i Indijskom okeanu (Maldivski arhipelag, Lakadivska ostrva, arhipelaga Čagos i Spoljašnja ostrva Sejšela). U Atlantskom okeanu nema velikih grupa ostrva osim osam atola istočno od Nikaragve koji pripadaju kolumbijskom departmanu San Adreas i Providencija u Karipskom moru.