Anastazije Bibliotekar

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Antipapa Anastazije)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Anastazije III.
Anastasius III Bibliothecarius
Razdoblje papinstva 855.
Prethodni protupapa Ivan VIII.
Slijedeći protupapa Kristofor
Pape imena Anastazije
Portal:Kršćanstvo

Anastazije Bibliotekar (latinski: Anastasius Bibliothecarius; cca. 810 - cca. 878) bio je glavni bibliotekar i arhivist rimskih papa, poznat i po tome što je kraće vrijeme bio istaknut kao antipapa.

Bio je nećak biskupa Arsenija od Ortea, nekadašnjeg papskog legata. U mladosti je od bizantskih monaha naučio grčki jezik, i zahvaljujući tome postao jedan od najučenijih crkvenih vođa Italije u 9. vijeku.

Prema navodima nadbiskupa Hincmara od Reimsa je služio kao prezbiter u Rimu sve do 848. kada je odatle, iz nikad razjašnjenih razloga pobjegao. 850. je ekskomuniciran, a 853. na posebnom sinodu i anatemiziran. Međutim, kada je godine 855. umro papa Lav IV, car Lotar (ili njegov nasljednik Louis II) ga je istaknuo kao kandidata, a potom potvrdio kao papu. Anastazijev pontifikat je, međutim, spriječio novi legitimno izabrani papa Benedikt III; sa svojim suparnikom je, pak, "blago postupio", te su najvjerojatnije tada povučene ili ukinute odluke o anatemi i ekskomunikaciji.

Za vrijeme pontifikata Nikole I je Anastazije služio kao opat rimskog samostana Santa Maria in Trastevere. Na tom je mjestu je stekao papino povjerenje i postao njegov lični sekretar. Bibliotekarom je postao za vrijeme pontifikata Nikolinog nasljednika Hadrijana II. 868. je bio upetljan u skandal vezan za brata po imenu Eleuterije, koji je silovao i ubio papinu kćer. Kao osoba od carevog povjerenja je poslan 869. u diplomatsku misiju u Carigrad kako bi pokušao ishoditi brak između bizantskog prijestonasljednika Lava, najstarijeg sina cara Vasilija I i Louisove kćeri-jedinice Ermengard. Tokom misije je 870. održan Četvrti carigradski sabor na kome je Anastazije sudjelovao, zastupajući papine stavove. Bibliotekarom je nastavio biti i pod Ivanom VIII. Kao datum smrti se obično 878. s obzirom da se sljedeće godine kao glavni papski bibliotekar spominje Zaharije od Agagnija.

Anastazije je poznat kao prevodilac službenih dokumenata bizantske Crkve, kao i autor historijskog djela Chronographia tripartita; sačuvana su i pisma, odnosno korespondencija koju je vodio sa carigradskim patrijarhom Fotijem.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]