Antipapa Benedikt X

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Benedikt X.
Benedictus X
Pravo ime John Mincius
Razdoblje papinstva od 1058. do 1059.
Prethodni protupapa Grgur VI.
Slijedeći protupapa Honorije II.
Pape imena Benedikt

Protupapa Benedikt X., rođen kao Ivan Mincius, bio je katolički protupapa od 1058. do 1059. godine. Pripadao je aristokratskom klanu Tusculani koji je dominirao Rimom i papinstvom od početka 10. vijeka. Prije nego što je postao papa služio je kardinal-biskup Velletrija.

Za papu je izabran nakon smrti pape Stjepana IX u proljeće 1058. Ta je smrt Hildebranda (budućeg papu Grgura VII), uglednog redovnika i vodećeg zagovornika crkvene reforme u Rimu, zatekla u Njemačkoj, gdje je lobirao za papu Stjepana IX kod carske regentice Agnes od Poitoua. Ivan Mincius, čiji je klan izgubio papinstvo sa svrgavanjem Benedikta IX, iskoristio je priliku da ishodi izbor za papu te je uzeo ime Benedikt X.

Kada je Hildebrand za to čuo, smjesta je zatražio intervenciju carice, kao i lotaringijskog vojvode Gottfrieda III, kako bi se Benedikta izbacilo iz Rima. Oni su pružili podršku izboru Gerharda od Burgundije, biskupa Firence, za papu, koji je . Kardinali suprotstavljeni Benediktu su se sastali u Seni u decembru 1058. na sinodu i donijeli odluku o Benediktovom smjenjivanju.

Benedikt se Gerhardu pokušao oduprijeti oružanom silom, ali je bio prisiljen napustiti Rim i skloniti u zamak Gerarda od Galerije. Gerhard je došao u Rim te bio izabran kao papa Nikola II. U međuvremenu su se 1059. u okolici Rima vodile borbe između pristaša pape i antipape. U njima je uništen i Tuscolo, glavno uporište klana Tusculani koji više nisu imali značajnog uticaja na rimska zbivanja. Krajem godine se i sam Benedikt predao. Sljedeće godine ga je Hildebrand svejedno dao zatvoriti. Umro je u zatočeništvu između 1073. i 1080.