Anagramoid

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Anagramoid (u značenju nepravi anagram) zagonetka je ili zadatak kod koga od niza nepovezanih slova anagramiranjem treba dobiti neku riječ ili sintagmu, na primjer A, B, E, D, G, O, R - Beograd ili A, A, B, I, K, K, K, O, O, S, S, T, V - Kosovska bitka. Slova u zadatom nizu mogu biti složena abecednim, azbučnim ili proizvoljnim redom.

U drugim zagonetkama[uredi | uredi kod]

Anagramoid se rjeđe objavljuje kao posebna zagonetka, a češće u sklopu drugih zagonetaka, npr. u opisima klasičnih i skandinavskih ukrštenica i magičnih likova ili u ispunjaljkama.

Od anagramoidnih ispunjaljki naročito su bile zapažene serija "Niz anagrama" (kasnije Anagramijada) u Krsmanovićevoj Zagonetki i Kutnjakova serija "S riječi na humor" u zagrebačkoj Kvizorami.

U TV-kvizovima[uredi | uredi kod]

Neka vrsta anagramoida pojavljuje se i kao igra u televizijskim kvizovima, npr. u Brojkama i slovima Televizije Zagreb (danas Hrvatska televizija) i u TV muzičkoj slagalici Televizije Beograd (danas Radio-televizija Srbije), s tom razlikom što u tim igrama takmičar na slučaj (ili djelomično dirigovano kad može uzimati suglasnik ili samoglasnik) bira slova i što mu je zadatak da pronađe što dužu riječ od raspoloživih slova (a to znači da ne mora upotrijebiti sva slova kao kod klasičnog anagramoida).

Za anagramoidne ukrštenice karakteristično je da se kao rješenja traže opšte imenice u nominativu jednine, dok kod televizijskih anagramoidnih igara u obzir dolaze sve riječi bez ograničenja koja inače važe za ukrštenice (osim, katkada, onih riječi koje se pišu velikim početnim slovom, po čemu su takve igre slične kvizovci).

Terminološki pokušaj[uredi | uredi kod]

Bilo je pokušaja (npr. dr. Marijan Jurčec u osječkom listu "Mraz" 1991. godine) da se termin anagramoid koristi za anagrame koji nisu čisti, tj. za krnje, proširene ili anagrame s izmjenom, ali se takvo imenovanje nije proširilo.