Alkoholijada

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Alkoholijada je manifestacija koja se održava u Južnom Beogradu, tačnije na Miljakovcu i u Resniku. Nastala je spontano za vreme bombardovanja 14. maja 1999. pod sloganom "rakijom protivu bombi" i od tada se održava redovno svake godine. Zanimljivo je da na alkoholijadi možete videti ljude najrazličitijih profila kako se druže i piju zajedno: rokeri, metalci, skinsi, navijači, rastafarijanci, itd.

Manifestacija otprilike izgleda ovako: Izmedju 13 i 15 časova u parku na Miljakovcu počinju da se okupljaju ljubitelji dobre kapljice sa Miljakovca, Resnika, Banovog Brda, Novog Beograda, Prnjavora itd. Tu se započinje sa ispijanjem alkohola svih vrsta na najrazličitije načine: na crevo, iz šerpe, kroz levak i slično. Postoji i takmičarski deo u brzini ispijanja piva.

Na Miljakovcu se tako pije ceo dan sve dok ne počne da se smrkava a onda slede čuveni "Marš žednih" to jest pešačenje od Miljakovca do Resnika kroz Miljakovačku šumu. U Resnik se stiže noću i pijanka se nastavlja. Obično usleđuju konflikti sa policijom koja pokušava da prekine manifestaciju. Ali kako je alkoholisanje već uzelo maha i situacija je postala izvan svake kontrole ne preostaje im ništa drugo nego da se nagode sa nekim ko je najmanje pijan da se skup pomeri malo dalje od zgrada. Tada se alkoholijada obično premešta na Resničko jezero Pariguz i tu se onda pije do jutra. Ujutru se oni učesnici koji poslednji ostanu proglašavaju pobednicima Alkoholijade.