Alem Ćurin

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Alem Ćurin
Alem Ćurin: Bez naziva (tuš na papiru, 20x25cm)
Rođenje8. 9. 1953. (1953-09-08) (dob: 70)
Split

Alem Ćurin (rođen 8. 9. 1953. u Splitu), strip-autor i crtač, slikar, skulptor, ilustrator, grafički dizajner i pisac. Godine 1978. prekida studij grafike na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu da bi se posvetio stripu. Kako onda tako i danas, strip drži svojom prvom profesinalnom ljubavi, premda u tom mediju, i nakon trideset godina, još nije doživio veći uspjeh. Razočaran neuspjehom komercijalnog stripa zbog kojeg je prekinuo školovanje, okreće se slikarstvu i kiparstvu, ali se ne odriče stripa te, svoje autorske stripove tokom osamdesetih povremeno objavljuje u omladinskoj štampi, Omladinska iskra i Studenski list.

Početkom 1991. postaje grafički dizajner za HNK Split; autor je većine plakata teatarske produkcije za HNK te Splitsko ljeto sve do kraja devedesetih. Iste, 1991. godine, postaje suradnik Profila, podlistka Nedjeljne Dalmacije, kao ilustrator i grafički urednik. Godine 1993. nakon kontroverzne privatizacije Slobodne Dalmacije prelazi u najnaagrađivaniji hrvatski tjednik Feral Tribune, postaje tamošnji ilustrator i jedan od najprepoznatljivih grafičkih znakova (THINK INK) tih novina. U Feral Tribuneu ostaje do prestanka izlaženja lista 2008.

Zahvaljujući autorskom stripu, kojim se nikad nije prestao baviti, iako ih je većina ili neobjavljena, ili je izložena u galerijama, u društvu Ivice Ivaniševića, Ante Tomića, Jurice Pavičića i Renata Baretića pokreće kulturni časopis Torpedo, klicu iz koje je kasnije izrastao FAK.

Koautor je Utorkaških zbirki kratkih priča.

Dobitnik je Grand-prixa na Međunarodnom beogradskom salonu stripa 2008.