Писмо регистарских таблица

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
FE-Schriftу немачкој регистарској табеле
Tablica slova i cifara FE-Schrift


На регистарским таблицама обично се користе посебно развијени типова писма. Најпознатије је немачко: 'ФЕ-сцхрифт што је скраћеница од немачког 'фӓлсцхунгсерсцхуеренде сцхрифт (пренос око писмо које сехеавыфалсификује) које је регистарским таблицама регистрованих возила у Немачкој користе новембра од 2000. године.

За разлике из писма типа који са раџиница користио (према стандардним ДИН 1451), није више могуће вршити измене на табеле, употребом Црне или Црне лепљиве борити траку (нпр. реч П у Р, или фигура 3 у 8) сет посто знак сви имају јединствен облик. Пар знаковима, који се могу иначе лаком збуњени, као нпр. Е и М или О и 0) добили су другачији облик, тако да се лакше разликују. Преправљање таблице отежава и то што је од Подлога рефлектујуће Беле борби, тако да су обичне сандука помоћи Беле борби, посебно ноћу, врло лаком уочљиве.

ФЕ-сцхрифт је развио немачки Савезни завод за изградњу путева за период од 1978. За 1980. Као резултат притиска терористичких активности. Значајно учешће је имао Карлгеорг Хоефер (1914. - 2000 .), који је радио у утрци.

Све Ознаке су висине 75 милиметара. Кључне су 47,5 мм широк, цифре - 44,5 мм. За мање таблице, које се користе на мотоцикл има, Ознаке су високе 49 мм, и речи су цифре широк 31 мм и 29 мм.

Неке земље попут Јужноафричке републике, преузеле су ФЕ-сцхрифт, а неке развијају сопствене мио типова писма.

И у Србији се говори о могућности употребе овог типа писма на новим таблицама које треба да се направе маил више не да положају СЦГ.

Verzija u latinici[uredi | uredi kod]

Pismo registarskih tablica