Češljugar

Izvor: Wikipedia
Češljugar
Goldfinch front.jpg
Goldfinch back.jpg
Status zaštite

Status iucn3.1 LC.svg

Status zaštite: Smanjeni rizik (lc)

Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Passeriformes
Porodica: Fringillidae
Rod: Carduelis
Vrsta: C. carduelis
Dvojno ime
Carduelis carduelis
Line, 1758.
Raspon
Rasprostranjenost češljugara:  1.selica, 2. stanarica, 3. selica, 4. stanarica

Rasprostranjenost češljugara: 1.selica, 2. stanarica, 3. selica, 4. stanarica
Carduelis carduelis carduelis

Češljugar (Carduelis carduelis) je malena vrapčarka iz porodice zeba. U narodu ga se često naziva "štiglić" (od njemačkog Stieglitz).

Opis[uredi - уреди]

Češljugar je u prosjeku dug 12-13 cm sa rasponom krila od 21-25 cm i težinom od 14 do 19 grama. Spolovi su slični, sa crvenim licem, crno-bijelom glavom, svijetlosmeđim leđima, bijelim stomakom sa mekano-smeđim bokovima i prsima. Krila su crno-žuta. Iz blizine se mužjaci mogu razlikovati po većoj, tamnijoj crvenoj masci koja se širi odmah iza oka. Kod ženki, crvena boja ne dopire do oka. Kljun boje bjelokosti je dug i šiljast, a rep je račvast. Češljugari u fazi razmnožavanja imaju bijel kljun, sa sivkastom ili crnkastom tačkom na vrhu. Azijska podvrsta ima sivu glavu iza crvenog lica, bez crno-bijlih šara europskih i zapadnoazijskih ptica.

Ponašanje[uredi - уреди]

Češljugareva omiljena hrana je maleno sjemenje poput onog od čička i češljugovine, ali također lovi kukce koje nosi ptićima. Zimi često posjećuje hranilice za ptice. Gnijezde se na listopadnom drveću ili čak bambusu. Ženka snese 4-6 jaja iz kojih se izlegu ptići nakon 11-14 dana.

Zimi se češljugari okupljaju u jata od 40 ptica, često i više.

Ima ugodan pjev, zbog čega se prije držao kao kavezna ptica. Odbjegle ptice ili one namjerno puštene u divljinu su kolonizirale jugoistok Australije i Novi Zeland.

Rasprostranjenost i stanište[uredi - уреди]

Češljugar nastanjuje skoro cijelu Europu, Sjevernu Afriku i zapad i centar Azije u otvorenim, djelomično pošumljenim, dolinama. Stanarica je u zapadnom dijelu svog reona, ali se seli iz hladnijih krajeva. Također se može seliti i sa zapada ako je zima hladnija nego obično. Uvedena je u mnoga područja svijeta.

Odnos sa ljudima[uredi - уреди]

Češljugari se često drže kao kavezne ptice zbog lijepog pjeva i upadljivog izgleda. Mužjake se ponekada uparuje sa ženkama kanarinca kako bi se napravio muški potomak sa još ljepšim glasom. Muški mladunci često naslijede najbolje dijelove pjesme oba roditelja.

Drugi projekti[uredi - уреди]

Commons-logo.svg U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: češljugar
Wikispecies-logo.svg Wikivrste imaju podatke o: češljugaru