Wilhelm Canaris

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Vilhelm Kanaris

Vilhelm Kanaris
Vilhelm Kanaris

Lični podaci
Puno ime Vilhelm Franc Kanaris
Mesto rođenja Aplerbek (Nemačko carstvo)
Datum smrti 9. 4. 1945. (58 godina)
Mesto smrti Logor Flosenburg (Nemačka)

Vilhelm Franc Kanaris (nem. Wilhelm Franz Canaris; Aplerbek, 1. januar 1887Logor Flosenburg, 9. april 1945) je bio šef nemačke vojne obaveštajne službe, Abvera, tokom većeg dela Drugog svetskog rata.

Rođen je u Aplerbeku, u Vestfaliji. Stupio je u mornaricu 1905. i služio je kao oficir u Prvom svetskom ratu na SMS Drezden u bici kod Folklandskih ostrva (8. decembar 1914). Kasnije je bio interniran u Čileu. Pobegavši u avgustu 1915, vratio se kući. Po povratku je nagrađen Gvozdenim krstom i premešten u obaveštajce. Prvo je radio u Španiji. Vratio se se u aktivnu službu, i završio rat kao komandant podmornice u Mediteranu, sa pripisanih 18 potapanja.

Ostao je u vojsci posle rata, prvo u frajkorima (paravojne formacije nastale u Nemačkoj nakon poraza u Prvom svetskom ratu), a zatim radeći za post-versajsku mornaricu. Vratio se obaveštajnom radu 1931, i nakon dolaska na vlast Adolfa Hitlera, postavljen je za šefa Abvera, 1. januara, 1935. Njegovo prvo veće nastojanje je bilo da se založi za intervenciju u Španskom građanskom ratu. Uprkos naporima u organizaciji, radio je protiv Hitlera sa generalštabom, protivio se zverstvima, i odavao obaveštajne informacije saveznicima u brojnim prilikama. Učestvovao je u planiranju ubistva Hitlera i prevrata tokom rata. Direktno je bio umešan u pokušajima prevrata 1938. i 1939. a u martu 1943, je odleteo u Smolensk da bi se sreo sa zaverenicima iz štaba grupe armija Centar.

Hitler ga je razrešio komande u februaru 1944, zamenivši ga sa Valterom Šelenbergom i pripojivši veći deo Abvera SD-u. Kasnije te godine je stavljen u kućni pritvor, što ga je sprečilo da učestvuje u Julskoj zaveri. Gestapo je otkrio dokaze koji su ga povezivali sa zaverom, i on je ubijen - sporim davljenjem u koncentracionom logoru Flosenburg zajedno sa Hansom Osterom, Karlom Sakom, Ditrihom Bonheferom, i Ludvigom Gereom - nekoliko nedelja pre kraja Drugog svetskog rata.

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]