Watlala

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Watlala (Cascade, Watlalla, Katlagakya, Shahala, Kigaltwalla, Wahclellah, Dog River, Kwikwulit), pleme Chinookan Indijanaca uz rijeku Columbiju od Dog Rivera (Hood River) na zapad do Sandy Rivera (nekada Quicksand) i sve do blizu ušća Willamette u Oregonu.

Ime[uredi | uredi kod]

Naziv Shahala, dali su im Chinook, od saxala, u značenju "above," od njih Chinooka. Gila'xicatck je drugi naziv za njih isto od Chinooka. Katlagakya je njihov vlastiti naziv, a Cascade popularni engleski naziv po kaskadama (lokalitetu gdje su živjeli), plitkim brzacima po kojima su lovili ribu. Ostali nazivi za njih koje su zabilježili razni autori: Al-e-is, Wah-lal-la, Ki-gal-twalla, Ki-gal-twal-la.

Kultura[uredi | uredi kod]

Bili su organizirani po malenim nezavisnim obiteljskim grupama koje su se bavile ribolovom (losos), kopanju korijenja (camas) i sakupljanju bobica i oraha. Uplaninama su lovili jelene, losove i planinske koze[1]. Najvažnija riba koju su lovili bio je losos, hvatali su ga po plitkim brzacima, kaskadama na Columbiji, ali i drugim rijekama, kao što su Sandy u Oregonu i Washougal u Washingtonu.

Povijest[uredi | uredi kod]

Godine 1805-1806. posjećuje ih ekspedicija Lewisa & Clarka koji ih nazivaju imenom Wahclellah i procjenjuju im broj na 2.800. broj im uskoro opada na 1.400 (1812); 80 (1854), što je miožda bila posljedica epidemije koja ih je pogodila 1829[2]. Watlale će uskoro po 'Wasco' -ugovoru manjim dijelom biti smješteni na rezervat Warm Springs, gdje bi još trebali imati potomaka, ostali će ostati i dalje na području gorja Cascade. Većina ih se ipak pretopila u Wasce i Wishrame.

Podjela[uredi | uredi kod]

Watlala Indijanci bili su podijeljeni na nekoliko lokalnih skupina (Swanton), to su Cathlakaheckit, Cathlathlala, Clahclellah, Neerchokioon, Washougal i Yehuh[3]. Hodge navodi nazive: Cathlakaheckit, Cathlathlala, Cathlayackty (isto što i Cathlakaheckit), Clahclellah, Katlagakya i Yehuh[4].

Jezik[uredi | uredi kod]

Njihov jezik dijalekt je upper chinooka.

Izvori[uredi | uredi kod]